Tien tips om uw woning sneller te verkopen

Immo, Nieuws

Het is beslist: u wilt uw woning verkopen. Maar hoe begint u eraan en waar moet u zeker op letten? Uit een rondvraag bij vastgoedkantoren wereldwijd verzamelde Century 21 tien tips die u alvast een heel eind op weg helpen.

Er komt heel wat kijken bij de verkoop van een woning. Naast de administratieve rompslomp en de prijs, spelen er heel wat factoren een significante rol. Hier zijn alvast tien aandachtspunten waar je op kan letten om de verkoop van uw woning heel wat makkelijker te maken.

Plaats uw woning in de juiste categorie
Kom tegemoet aan de verwachtingen van kandidaat-kopers door uw woning binnen de juiste categorie te plaatsen. Naast de basisopdeling van de verschillende type woningen – rijwoning, halfopen bebouwing, vrijstaand huis…- zijn er ook nog andere verschillen die van belang zijn.

Zo onderscheidt een villa zich met het aantal slaapkamers of badkamers, een rijhuis met de oppervlakte van de tuin en een appartement op basis van het al dan niet beschikken over een parkeerplaats en/of terras.

De emotionele waarde staat niet gelijk aan de objectieve prijs
Om de prijs van uw woning te bepalen, zijn er een aantal basiscriteria voorhanden zoals het bouwjaar, de locatie, de bouwstijl en eventueel andere panden die te koop staan in de omgeving.

Ook de staat van de woning, de EPC-waarde1, de eventuele renovatiekosten en de uitbreidingsmogelijkheden zijn van belang.

De herinneringen zijn dan misschien voor u persoonlijk van onschatbare waarde, voor de toekomstige eigenaar hebben ze geen betekenis. Ze mogen dus ook geen rol spelen in de prijsbepaling. Een onafhankelijk expert kan hulp bieden bij het bepalen van een objectieve waarde.

Staar u niet blind op een verkoopdatum Een deadline zetten op de verkoop van een woning is prima, maar staar u niet blind op een datum.

Het hele traject neemt namelijk wat tijd in beslag: zo bedraagt de gemiddelde verkooptijd ongeveer 96 dagen. Het is belangrijk om het voor u meest gunstige verkoopmoment te bepalen. Idealiter is dit een moment waarop u de nodige tijd kan vrijmaken voor bezoeken van kandidaat-kopers en/of openhuisdagen waarbij kooplustigen een kijkje kunnen komen nemen.

Voorzie de nodige attesten
Vraag de nodige attesten bij de bevoegde instanties op vooraleer u uw woning te koop aanbiedt. De wetgeving in het Vlaamse, Waalse en Brusselse gewest zijn niet altijd gelijklopend en sterk verschillend wat betreft richtlijnen, bewijsstukken en coderingen (bijvoorbeeld bij de EPC-waarden of bodemsaneringattesten).

Zeker in de grensstreken zijn misverstanden mogelijk. Als u de schriftelijke formaliteiten niet tijdig in orde brengt, kunnen zij het verkoopproces aanzienlijk vertragen. De effectieve verkoop kan immers pas plaatsvinden zodra alle noodzakelijke documenten voorhanden zijn.

Adverteren
Als u uw huis verkoopt, wilt u natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen weten dat uw huis te koop staat. Een bordje aan de gevel of een advertentie geeft alvast een eerste visibiliteit aan de verkoop. Overweeg echter grondig de mogelijke kanalen in functie van tijd, moeite en geld. Stem de keuze van kanalen af op het profiel van uw doelgroep van kandidaat-kopers.

Via een advertentie in het lokale reclameblad bereikt u een ander publiek dan via een advertentie op een immobiliënsite. Als u beslist om een bepaald budget vrij te maken voor reclame, spendeer dit bedrag dan niet volledig in de eerste verkoopweek.

Objectieve analyse Onderwerp uw woning aan een uitgebreide en objectieve analyse. Wat zijn de grote troeven van uw huis? Waar zitten de eventuele gebreken? Welke uitbreidingsmogelijkheden biedt het pand en welke delen van het huis zijn echt aan vernieuwing toe?

Tracht met andere woorden uw woning te bekijken door de ogen van een kandidaat-koper. Verdoezel geen mindere punten, zoals een barst of losse tegels. Dit zou zich achteraf tegen u kunnen keren. Speel daarom van bij de start open kaart en bouw een vertrouwensrelatie met de kandidaat-koper op.

Gezellige sfeer
Maak het huis uitnodigend voor de kandidaat-kopers en creëer een gezellige sfeer tijdens de kijkmomenten.

Kandidaat-kopers zijn geïnteresseerd in de ruimtes, niet in uw meubilair of privé-leven. Haal die zware overgordijnen weg, verwijder de grote antieke kast uit uw slaapkamer, creëer licht en ruimte en benadruk de sterke punten van uw woonst.

Bezoekers krijgen met deze kleine aanpassingen gegarandeerd een heel ander gevoel bij het binnentreden van de ruimtes.

Huiselijke sfeer

Het geheim van een aantrekkelijk huis met een huiselijke sfeer zit hem in de kleine dingen. Een muffe geur geeft kandidaat-kopers onmiddellijk een onaangenaam gevoel. Verlucht daarom regelmatig elke kamer.

Laat daarnaast de verwarming tijdens de verkoopperiode bij koud weer op een lage stand branden: in een onverwarmd huis ziet een koper geen gezellige thuis.

Wat met het eerste bod? Als u een bod ontvangen hebt, is het belangrijk om eerst enkele vragen te stellen vooraleer u zich halsoverkop in de verkooponderhandelingen gooit. Is het een realistisch bod? Hebben de kandidaat-kopers hun financiële draagkracht bij de bank gecontroleerd?

Bovenstaande reflecties kunnen u helpen bepalen of u akkoord gaat met het bod of u de verkoopprijs toch verder wenst te onderhandelen.

Laat u indien nodig bijstaan door een objectieve derde partij: bij een verkoopproces gelden zeer strikte regels voor het aanvaarden of verwerpen van een bod. Zo is een schriftelijk bod bindend, mits er voldaan werd aan bepaalde voorwaarden.

Neem ook steeds de nodige clausules zoals opschortende voorwaarden op in het compromis en/of bod. Dit zodat een vertraging van de verkoop vermeden wordt indien de financiële draagkracht van de kandidaat-kopers onvoldoende zou blijken te zijn.

Koper gevonden! Wat nu?
U bent tot een akkoord gekomen met een kandidaat-koper, wat zijn nu de volgende stappen?

Naast het tijdig aanvragen van de nodige attesten is het van belang u goed te informeren over de nodige administratieve verplichtingen na verkoop. De onderhandse verkoopovereenkomst, het compromis, is een bindende overeenkomst waarin u als verkoper aangeeft dat u aan de koper tegen een bepaalde prijs uw woning verkoopt. Besteedt voldoende aandacht aan dit document en laat het opstellen door een expert. Doorgaans wordt bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst een voorschot betaald.

Om de verkoop wettelijk te bezegelen, stelt de notaris, op basis van dit compromis, een notariële akte op. Dit dient door de band te gebeuren binnen de vier maanden na de ondertekening van het compromis. De notaris roept de partijen samen om deze akte te laten verlijden (voorlezen en tekenen), registreert de akte bij het registratiekantoor en verzorgt de overschrijving van de akte bij het hypotheekkantoor. Via deze overschrijving wordt de akte tegenstelbaar aan derden, wat maakt dat eventuele schuldeisers van u als verkoper niet langer beslag kunnen laten leggen op de verkochte woning. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels