Tien tips om water te besparen in uw woning

Tien tips om water te besparen in uw woning

Energie, Nieuws

Zuiniger omspringen met water is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze handige tips bent u alvast op de goede weg.

Keuken

  • Doe de afwas in de gootsteen. Vul één gootsteen met water en één met water en zeep. Spoel niets af onder lopend water, zelfs al is het maar voor enkele seconden.
  • Upgrade de koelkast. Oude koelkasten verbruiken niet enkel veel elektriciteit, maar ook veel water. Ze hebben namelijk meer water nodig om de gewenste temperatuur te bereiken dan een nieuwe koelkast. Koop een nieuwer model en vermijd al dat waterverlies.
  • Zet de vaatwasser enkel aan als die volledig vol is. Dat kan u op een maand tijd meer dan 3000 liter water besparen.
  • Was groenten en fruit in een pot. U zal veel minder water gebruiken dan als u ze spoelt onder stromend water.
  • Probeer om voedsel te ontdooien aan de hand van een ventilator in plaats van onder stromend water. Het is niet enkel gezonder, maar ook beter voor het milieu. Ideaal is natuurlijk als u het voedsel tijdig uit de diepvriezer haalt zodat het tijd heeft om te ontdooien. Tip: leg het voedsel in een bakje om te ontdooien en gebruik dat water om bijvoorbeeld de planten water te geven.

Badkamer

  • Investeer in een efficiënte douche. Douchen is misschien wel de enige uitzondering als het op lopend water aankomt. Als u een douche neemt, verspilt u namelijk veel minder water dan als u een bad neemt. Maar dan moet de douche natuurlijk wel efficiënt zijn en dat kan u meten door een emmer in de douche te zetten en te kijken of de emmer volloopt in minder dan 20 seconden. Is dat het geval, dan gebruikt u douche te veel water. Ideaal is een douche is met verstelbare knop zodat u zelf de hoeveelheid water kan kiezen.
  • Doe enkel de was als het nodig is. Hier geldt hetzelfde als bij de vaatwas: enkel als de machine vol is.
  • Kiest u toch voor een bad in plaats van een douche, laat het bad dan eerst vollopen in plaats van u te wassen onder stromend water.

Tuin

  • Gebruik gerycleerd water voor uw planten en tuin. U kan bijvoorbeeld het water gebruiken dat heeft gediend om uw groenten en fruit te spoelen.
  • Pas de sproeiers op het gazon zo aan dat ze enkel het gras en niet de berm besproeien. Er wordt ongelooflijk veel water verspild als u uw sproeiers onnodig laat aanstaan. Sproei best ’s avonds en ’s morgens, maar nooit ’s middags op een warme dag want dan zal het water gewoon verdampen.

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels