Tien vragen én antwoorden over duurzaam bouwen

Tien vragen én antwoorden over duurzaam bouwen

Badkamer en wellness, Centrale verwarming, Duurzaam bouwen, Elektriciteit, Keuken, Verlichting

Tien concrete vragen en evenveel vragen over duurzame woningen, energie en energie besparen.

1. Helpt het de verwarming een graadje lager te zetten?

Alle beetjes helpen. Wanneer je nauwgezet de tips van deze site opvolgt, dan kan je van jezelf zeggen dat je je steentje bijdraagt. En wanneer iedereen dit doet, zijn we absoluut op goede weg. Maar het uiteindelijke streefdoel ligt hoger.

Overheden werken nu al maatregelen uit om in de toekomst nog nauwelijks energie te moeten verbruiken, en te leven in een zogenaamde ‘zero energy woning’.

Bij ons zijn er momenteel al haalbare maatregelen om nog slechts de helft van de energie te verbruiken. Dat doe je door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zonneboiler in plaats van een elektrische boiler. Daarvoor moet je eerst even investeren, maar op langere termijn bespaar je heel wat geld. Bereken zelf jouw voordeel op energiesparen.be.

2. Wat betekenen de energielabels op toestellen als wasmachines, afwasmachines en koelkasten?

Dat zijn energieklassen. Een toestel met een A++ verbruik is het zuinigst. Op de tweede plaats komt A+, gevolgd door A, B, C, enzovoort.

Een toestel met een A+-label is 25% zuiniger dan eentje met een A-label. Hoe verder je van de A gaat (tot G), hoe meer energie het toestel verbruikt. De toestellen in de klassen A++, A+ en A zijn duurder in de aanschaf, maar die meerprijs verdien je snel terug dankzij het veel lagere energieverbruik.

3. Hoe weet ik of ik voldoende energiezuinig woon en leef?

Dat kan je onderzoeken via je energieverbruik. Schrijf elke week op een vaste dag je meterstand op, en leg die na een tijdje voor aan je energieleverancier. Die kan je vertellen of je meer of minder dan het gemiddelde verbruikt.

Dat geldt voor je energie-, je gas- en je mazoutrekening. Zit je boven het gemiddelde, dan wordt het tijd om enkele maatregelen te nemen.

Een andere manier is om je energierekening eens te vergelijken met buren. Wijken jullie facturen erg van elkaar af, maar hebben jullie wel een vergelijkbare gezinssamenstelling en dagpatroon, dan is het tijd voor één van beide gezinnen om bewuster met energie om te gaan.

4. Kan ik beter één radiator helemaal openzetten, of meerdere radiatoren een beetje?

Dat hangt af van de inrichting van je woning. Heb je een open huis, dan moet je er rekening mee houden dat warmte stijgt. Stel: je thermostaat, die werkt als ‘temperatuurmeter’, is ingesteld op 20 graden.

In een open huis zal het door de stijgende warmte boven sneller 20 graden zijn dan beneden, waardoor je langer moet verwarmen tot de thermostaat de gewenste temperatuur ‘meet’. In dat geval is het beter om ook op de bovenverdieping de verwarming aan te zetten: zo gaat de warmte van beneden niet helemaal omhoog, maar ‘botst’ ze tegen de verwarming van boven.

Om energie te besparen kan je erop letten dat alle kamerdeuren boven gesloten zijn, zo hoef je die ruimtes niet mee te verwarmen.

Heb je een gesloten huis, dan is het eenvoudiger. Hou alle deuren goed gesloten, zo verwarm je enkel de benedenverdieping en verbruik je niet meer dan nodig.

Het allerbeste is om een thermostaatknop te plaatsen op al je verwarmingselementen. Die kan je zelf instellen per kamer naargelang de warmte die je in die ruimte wenst.

5. Heeft het zin om dimmers op mijn lampen te zetten?

Nee, niet echt. Dimmers zijn nauwelijks energiebesparend. Op de meeste dimmers kunnen bovendien geen gewone spaarlampen worden geplaatst, maar enkel de speciale spaarlampen met een steekfitting.

Wil je besparen op verlichting, dan is het beter om een peertje met minder wattage in je lamp te plaatsen, dan om een dimmer te gebruiken.

6. Als ik even de kamer uit ga, kan ik dan beter de spaarlamp laten branden?

Een spaarlamp vaak aan- en uitdoen verkort de levensduur van de lamp. Beter is het dus de lamp te laten branden, tenzij je voor langere tijd de kamer verlaat. Een TL-lamp kan je beter wel uitzetten, ook voor korte pauzes.

7. De elektriciteitsmeter stijgt, terwijl er niemand thuis is. Kan dat?

Ook wanneer je niet thuis bent, zijn er apparaten die energie blijven verbruiken, zoals je koelkast en de thermostaat. Daarnaast is er het zogenaamde sluipverbruik, via het rode stand-bylampje van de televisie, de oplader van je telefoon of het lampje van je computer. Ga je langere tijd weg, schakel dan zoveel mogelijk apparaten uit.

8. Verbruikt een wasmachine veel?

Dat is afhankelijk van je wasmachine, van de hoeveelheid was en van de temperatuur waarop je wast. Wassen op 40 graden is veel zuiniger dan wassen op 60 graden: bij een wasbeurt op 40 graden verbruik je gemiddeld 48KwH, bij 60 graden is dat twee keer zoveel, bij 90 graden zelfs drie keer zoveel.

Heb je een oude wasmachine, dan zal die meer energie gebruiken dan een nieuwe (type A+ bijvoorbeeld). De nieuwste wasmachines hebben een stand ‘automatisch’, waarbij de machine zelf ‘weegt’ hoeveel was er in de trommel zit en zo zijn wasduur en watergebruik aanpast.

Enkele tips: laat je wasmachine pas draaien als hij vol is, zo bespaar je niet enkel energie maar ook water. Let ook goed op de hardheid van het water in jouw omgeving. Vraag die op bij je watermaatschappij.

Zit er veel kalk in het water, dan kan die zich hechten in je wasmachine en zo de levensduur van je machine verkorten. In de supermarkt vind je producten die je kan toevoegen aan het waspoeder, om kalkaanslag tegen te gaan.

9. Hoeveel bespaart een spaardouchekop?

Een spaardouchekop verschilt in gebruik niet van een gewone douchekop, maar wel in verbruik: tijdens één douchebeurt bespaar je de helft water en energie, in vergelijking met een gewone douchekop! Het is dus zeker de moeite waard een spaardouchekop aan te kopen. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar dat verschil verdien je snel weer terug dankzij het lage verbruik.

Laat je tijdens de aankoop goed informeren, er zijn grote verschillen in prijs en in efficiëntie. En vergeet nadien niet om de douchekop regelmatig te ontkalken: de gaatjes zijn kleiner dan bij een gewone douchekop, waardoor ze sneller verstopt raken door kalk. Ontkalken doe je razendsnel met gewone schoonmaakazijn.

10. Kan ik regenwater hergebruiken?

Er worden op dit moment allerlei technieken ontwikkeld om regenwater opnieuw te gebruiken, maar tot op heden worden ze nog nauwelijks in huis gebruikt.

Voor buiten zijn er wel al veel mogelijkheden, bijvoorbeeld een waterput in de tuin. Met het water dat in die put wordt opgevangen kan je de tuin sproeien, de auto wassen en je ramen poetsen.

Heb je te weinig ruimte om een waterput te voorzien? Dan kan je een aantal watertonnen bij je woning plaatsen. Deze bestaan in allerlei soorten en maten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels