Tiendelige reeks: Bouwkosten

Nieuws

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn er veel twijfels en vragen bij kandidaat-bouwers, ondanks het gunstig bouwklimaat. Ik ga Bouwen bekijkt elke dag een factor die een invloed kan hebben op uw beslissing om te bouwen. Vandaag: de bouwkosten.

Onder bouwkosten verstaan we de kosten van de materialen en de arbeidskosten. Als er een daling is, is dat te wijten – of te danken – aan een daling van de materiaalkosten. De arbeidskosten dalen namelijk meestal niet.

Evolutie bouwkosten

De ABEX-index geeft de evolutie weer van de bouwkosten, zowel materialen als arbeidskosten. Uit die cijfers blijkt dat die bouwkosten steeds in stijgende lijn zijn. Zo bedroeg de ABEX index in 1982 345, in 2011 was dat 705. We moeten deze index in perspectief plaatsen. Zo is de gezondheidsindex en index der kleinhandelsprijzen ook sterk gestegen sinds 1982. “Een woning is inderdaad duurder dan tien jaar geleden, maar ook de lonen zijn aangepast”, aldus Anja Larik van de Bouwunie.

“De bouwkost van een woning is zeker niet duurder geworden dan je logischerwijze mag verwachten. De prijzen van de bouwmaterialen stijgen in functie van de wereldeconomie, maar ook de lonen en levensduurte stijgen”, meent Larik.

Andere normen en regels

Ze benadrukt wel dat een nieuwe woning vandaag aan andere normen en regels moet voldoen dan een nieuwe woning tien jaar geleden. “Denken we maar aan de evolutie op het vlak van de energieprestaties en isolatie- en ventilatienormen. Dit heeft uiteraard een invloed op de totale bouwkost”, aldus Larik van de Bouwunie. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels