Tiendelige reeks: Fiscale aftrek hypothecaire kredieten

Nieuws

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn er veel twijfels en vragen bij kandidaat-bouwers, ondanks het gunstig bouwklimaat. Ik ga Bouwen bekijkt elke dag een factor die een invloed kan hebben op uw beslissing om te bouwen. Vandaag: de fiscale aftrek van hypothecaire kredieten.

De federale fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten valt weg vanaf 2014. De bevoegdheid verhuist naar de gewesten. Toch is er geen reden tot paniek volgens de Vlaamse regering.

De fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten zoals die nu bestaat, wordt vanaf 2014 afgeschaft. De bevoegdheid wordt overgeheveld naar de deelstaten, maar samen met die bevoegdheid, worden ook de budgetten overgeheveld.

De federale regering heeft namelijk beloofd om het geld over te dragen om het fiscale voordeel voor alle leningen tot aan de overdracht ongewijzigd te laten. Dat bedrag wordt vandaag geraamd op ongeveer 1,4 miljard euro, maar zal precies bepaald worden op het ogenblik van de bevoegdheidsoverdracht. Voor Vlaanderen gaat het om een bedrag van goed 920 miljoen euro.

Huidige leningen

Voor de huidige leningen zou er niet veel veranderen. Dat wordt bevestigd door Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche: “We willen blijvend de woningbouw en de vernieuwbouw fiscaal ondersteunen met de bevoegdheden inzake belastingverminderingen en -kredieten. Ook wie in 2014 en de jaren daarna een woning wil kopen, bouwen of verbouwen zal dus nog een fiscale ondersteuning genieten.”

Mensen die een lening afsluiten na 2014 zullen onder een nieuwe, aangepaste regeling vallen, maar nog steeds in de vorm van een fiscale ondersteuning. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels