Tiendelige reeks: Hoe duur is bouwgrond?

Nieuws

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn er veel twijfels en vragen bij kandidaat-bouwers, ondanks het gunstig bouwklimaat. Ik ga Bouwen bekijkt elke dag een factor die een invloed kan hebben op uw beslissing om te bouwen. Vandaag: de kostprijs van bouwgrond.

Dat bouwgrond duurder is geworden dan pakweg tien jaar geleden, wist u waarschijnlijk al. Maar hoeveel duurder precies en in welk gewest is bouwen het goedkoopst? Volgens cijfers van de FOD Economie was in 1992 de gemiddelde prijs per vierkante meter 23,42 euro voor een stuk bouwgrond in België. Toen al was duidelijk dat de prijzen in het Waals Gewest lager waren dan in de rest van het land. Een stuk bouwgrond kostte in Wallonië 14 euro per vierkante meter terwijl dat in Vlaanderen 25 euro was. Brussel was het duurste met 156 euro voor 1 vierkante meter.

Vlaanderen

De prijzen zijn blijven stijgen over de jaren heen en in 2011 was er een stijging van vijf euro op 1 jaar tijd. De gemiddelde prijs per vierkante meter in België bedroeg in het eerste kwartaal van 2011 100 euro, in het derde kwartaal was dat 105 euro.

Vlaanderen doet zelfs nog beter, daar steeg de prijs van 152 euro naar 162 euro op één jaar tijd.

Kopen?

Een stuk bouwgrond is dus een pak duurder geworden. Is een huis kopen in plaats van bouwen dan de oplossing?

Misschien niet, want ook de kostprijs van een huis is fors gestegen. In 2011 was er vooral sprake van een stijging in het tweede trimester met opnieuw als koploper het Brussels Gewest. De gemiddelde prijs van een woonhuis stijgt daar met 3,3 procent. De stijging is iets minder uitgesproken in Wallonië met een stijging van 2,4 procent en in Vlaanderen is er zelfs een kleine daling van 0,1 procent.

De prijs van een appartement daarentegen stijgt wel fors in Vlaanderen. De gemiddelde prijs stroomt door van 207.822 naar 215.005 euro, een stijging van 3,5 procent. In Wallonië daalt de prijs van een appartement dan weer en in Brussel blijft de prijs relatief stabiel.

Per vierkante meter

Als u toch beslist om een stuk bouwgrond te kopen, maakt u best een goede inschatting van de totale kostprijs. Om dat te doen, kan u de kostprijs per vierkante meter berekenen. Gemiddeld wordt gerekend op 1300 euro per vierkante meter. Dat is inclusief bouwmaterialen, werkuren van de aannemer, ereloon van de architect en 21 procent BTW.

Deze kost kan stijgen of dalen afhankelijk van de materialen die u verkiest bij de afwerking, de hoeveelheid werk die u zelf doet of bepaalde technieken waar u al dan niet gebruik van wilt maken.

Al deze topics zullen later nog aan bod komen komen in deze reeks. Morgen: Hypothecaire leningen

Renske De Maesschalck

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels