Tiendelige reeks: Hoe duur is een architect?

Immo, Nieuws

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn er veel twijfels en vragen bij kandidaat-bouwers, ondanks het gunstig bouwklimaat. Ik ga Bouwen bekijkt elke dag een factor die een invloed kan hebben op uw beslissing om te bouwen. Vandaag: hoeveel kost een architect?

De kost van een architect hangt af van de architect in kwestie. Sommigen hanteren een percentage van de totale bouw kost als ereloon, anderen rekenen een uurtarief aan. Het ereloon kan berekend worden aan de hand van een percentage op de waarde van de werken. De aard en omvang van de werken zal dus een grote invloed hebben op de kostprijs van een architect.

‘7 procent als richtgetal’

Algemeen wordt genomen dat men voor kleine renovatiewerken werkt met een uurloon in plaats van een percentage. Bij grotere renovaties wordt er meestal gewerkt met een vast bedrag dat vooraf bepaald is, de erelonen zijn doorgaans ook hoger bij een renovatie omdat er meer opzoekwerk moet gedaan worden dan bij een nieuwbouw. Er is ook de mogelijkheid dat de architect een bepaald bedrag vraagt per vierkante meter.

Bij een nieuwbouw mag u rekenen op een percentage van 7 procent op de waarde van de werken als richtgetal. De architect in kwestie zal dit zelf bepalen, maar zo heeft u toch al een idee van het ereloon van een architect als u een nieuwe woning gaat bouwen.

Het contract

Het ereloon – percentage op waarde van de werken – wordt vastgelegd in een contract. Indien de bouwkosten zouden wijzigen, zal ook het ereloon wijzigen in bedrag, maar het percentage blijft onveranderd. Het is echter wel de opdracht van de architect om erop toe te zien dat de totale kosten niet drastisch wijzigen in de loop van het bouwproject. In het contract zal ook duidelijk aangegeven staan welk bedrag wanneer moet betaald worden. Algemeen telt deze indeling:

– Een afgesproken voorschot
– 20% bij het voorleggen van het voorontwerp
– 20% bij het indienen van de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning
– 20% bij het afgeven van de aanbestedingsdocumenten voor de aannemersoffertes
– 30% naarmate de werken vorderen
– Het saldo bij de volledige oplevering

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels