Tijdelijke woonboxen oplossing voor betaalbaar wonen én leegstand?

Tijdelijke woonboxen oplossing voor betaalbaar wonen én leegstand?

Actualiteit, Nieuws

Er is een grote nood aan betaalbare woningen, zeker in onze hoofdstad. Ondertussen staat er in Brussel heel wat kantooroppervlakte vrij. Een combinatie waar de WoonBox een oplossing voor zou kunnen bieden.

Dat we meer en meer out of the box moeten gaan denken om een antwoord te kunnen bieden op het woonvraagstuk, staat vast. Zeker in grote steden, waar de vraag naar kwaliteitsvolle, betaalbare woningen groot is maar het aanbod beperkt. Er is een nijpend tekort aan sociale woningen. Daarnaast verkeren de “betaalbare” huurhuizen en -appartementen vaak in (zeer) slechte staat. Dat, in combinatie met het feit dat er in onze hoofdstad, aanzienlijke vierkante meters kantoorruimte leegstaan (naar schatting twee tot vier miljoen!) bracht de vzw Samenlevingsopbouw Brussel op een idee.  Om in die kantoorgebouwen, in afwachting van hun definitieve herbestemming, tijdelijke wooneenheden in te richten.

Dat doen ze met de WoonBox. Dit is een modulair systeem van panelen die je op een flexibele manier kan monteren tot een appartement. Helemaal ingericht met woonkamer, keuken, badkamer, (droog) toilet en een of meerdere slaapkamers. Op die manier kunnen er in één gebouw, of zelfs op één plateau, verschillende appartementen gecreëerd worden. En dat op zeer korte tijd. Op het moment dat het gebouw een andere bestemming krijgt, kunnen de WoonBoxen ook snel weer worden gedemonteerd en elders opgebouwd.

De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Ze krijgen een woongarantie van drie jaar en betalen per maand 250 tot 350 euro. Via een spaarplan kunnen ze tijdens die drie jaar ook geld opzij zetten, dat ze bijvoorbeeld na die drie jaar als huurwaarborg kunnen gebruiken.

Als antwoord kan dat tellen. Het is nu wachten op het eerste project van de WoonBox – de realisatie van twaalf wooneenheden – waarvoor de organisatie, samen met onder andere het WTCB, een dossier heeft ingediend.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels