Tips bij de bouw en isolatie van een kelder

Tips bij de bouw en isolatie van een kelder

Kelders en funderingen

Voor de bouw van een kelder zijn er verschillende mogelijkheden. Traditioneel wordt hij gemetseld in kwalitatieve beton- of silicaatblokken, maar er bestaan ook kelders in gewapend beton.

Traditioneel wordt hij gemetseld in kwalitatieve beton- of silicaatblokken die minimaal 29 cm dik moeten zijn om bestand te zijn tegen het gewicht van de aarde. U hebt de keuze tussen volle of (goedkopere) holle blokken die langs de buitenkant waterafstotend worden gemaakt. Langs de buitenkant van de muur moet over de hele lengte afwatering worden voorzien.

Er bestaan ook kelders in gewapend beton dat ter plekke gegoten wordt met behulp van een speciale bekisting. U kunt ook opteren voor een kelder uit waterafstotende prefab panelen in gewapend beton. Deze oplossing garandeert een snelle uitvoering en is interessant indien de ondergrond moerassig of van mindere kwaliteit is. Dat systeem is ook voordelig voor grote kelders, want hoe groter de oppervlakte, hoe lager de kostprijs per m².

Tot slot bieden sommige firma’s volledig geprefabriceerde kelders aan. Die optie is uiteraard voorbehouden aan kelders met beperkte afmetingen, omdat alles met vrachtwagens op de werf moet worden geleverd en met een kraan op de juiste plaats moet worden geplaatst. Dergelijke kelders hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding maar u controleert best of het wel degelijk om een gegarandeerd waterdicht product gaat.

Isoleren van de ondergrond

Vroeger was voor wie bouwt, de isolatie van de ondergrond geen prioriteit. Maar gezien de nieuwe eisen op het vlak van thermisch comfort in huis is dit vandaag echter een doorslaggevende factor voor het halen van de K-waarde (globale isolatiewaarde) en de E-waarde (energieverbruik van de woning) die door de regelgeving inzake energieprestaties worden vereist.

Of het nu gaat om een kelder, een geventileerde kruipkelder, een vloerplaat of een bodemplaat, het principe blijft hetzelfde: de isolatie mag nergens onderbroken worden! De horizontale isolatie van de vloerplaat en de verticale isolatie van de muren moeten dus perfect op elkaar aansluiten om thermische bruggen te vermijden en zo rechtstreeks contact tussen de koude van buiten en het binnenklimaat te voorkomen.

  • Een vloerplaat kan langs boven of onder worden geïsoleerd. De eerste oplossing is thermisch interessanter omdat de continuïteit van de isolatie verzekerd wordt dankzij het gebruik van een blok celglas op de horizontaal/verticale aansluiting (zie schema 4). Isolatie boven de vloerplaat vereist wel een gewapende dekvloer als afwerking, die duurder is dan een klassieke dekvloer. Bovendien bemoeilijkt zo’n gewapende dekvloer de aanleg van technische leidingen in de vloer. Veel bouwers kiezen dan ook voor een isolatie onder de vloerplaat van niet-samendrukbaar isolatiemateriaal.
  • Gezien de dikte van de bodemplaat, zeker ter hoogte van de versterkingen, wordt de isolatie het best boven het betonnen element aangebracht. Een gewapende dekvloer (als afwerking) en een rij isolerende blokken in celglas zijn in dat geval noodzakelijk.
  • Is er daarentegen een kelder, dan moet de bodem- of vloerplaat niet noodzakelijk geïsoleerd worden: de thermische barrière kan dan immers ter hoogte van de vloer van het gelijkvloers worden voorzien. In dat geval heeft u twee mogelijkheden. Ofwel isoleert u tussen de vloerplaat en de dekvloer van het gelijkvloers met behulp van een weinig samendrukbaar isolatiemateriaal zoals mineraalwol, polystyreen of polyurethaan waarop een isolerende dekvloer wordt gelegd. Ofwel bestaat de vloerplaat van het gelijkvloers uit welfsels die aan de onderkant geïsoleerd werden en zo een isolerende vloer vormen. In dat laatste geval is het mogelijk dat de isolatie iets minder goed op de muren aansluit, aangezien de continuïteit van de isolatielaag wordt doorbroken op de steunpunten van de welfsels.
  • De muren kunnen langs de binnen- of buitenkant geïsoleerd worden. Voordeel van de tweede oplossing: de binnenruimte is groter én de koude wordt getemperd vóór die in contact komt met de muur. Het enige probleem is dat de kans bestaat op beschadiging van de isolatie (bijvoorbeeld door knaagdieren) en die schade is achteraf moeilijk te herstellen. De keuze van het isolatiemateriaal is hier dus erg belangrijk.

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels