Tips bij de keuze van vloerverwarming

Tips bij de keuze van vloerverwarming

Centrale verwarming, Nieuws, Vloeren en plinten

Een systeem voor vloerverwarming biedt heel wat voordelen: geen verwarmingstoestellen, geen luchtverplaatsing, weinig onderhoud, zuinig, degelijke prestaties,... Voor een optimale efficiëntie moet u echter enkele aanbevelingen in acht nemen. Zo is uw keuze voor een bepaald type vloerbedekking doorslaggevend.

Hoe minder isolerend de vloerbedekking, hoe voelbaarder de warmte die door het systeem voor vloerverwarming wordt verspreid. De door u gekozen vloerbedekking moet tevens bestand zijn tegen de maximale temperatuur die de installatie haalt. Vloerverwarming kan volgens verschillende systemen worden geplaatst: verankering in dekvloer in cement, op platen met noppen, droge plaatsing,… Elk systeem vereist een specifieke dikte tussen de vloerbedekking en de warmtebron. Hoe dunner, hoe stabieler de componenten van de vloerbedekking (mortel, lijm, voegen) zich tegenover warmte moeten gedragen.

De meest geschikte materialen zijn: dunne tegels en dunne natuursteen. Die zijn niet-isolerend en slaan door hun inertie de verspreidde warmte op om ze daarna gelijkmatig weer vrij te geven. Daardoor voelt de vloer aangenaam warm aan.

Acclimatiseren

Onder bepaalde omstandigheden kan u ook kiezen voor een andere vloerbedekking (sisal, kurk, linoleum,…). In de eerste plaats moet de fabrikant aangeven dat het door u gekozen model compatibel is met vloerverwarming. Bovendien moet het om een dunne en antistatische vloerbedekking gaan, en moet een dunne laag kunststof condensatieproblemen voorkomen. Informeer hoe dan ook bij de fabrikant naar de gebruiksvoorschriften en de manier waarop het materiaal moet worden geplaatst indien u voor vloerverwarming kiest.

In het bijzonder houten vloeren, die sterk kunnen uitzetten, moeten zeven dagen acclimatiseren in het verwarmde vertrek waar ze zullen worden gelegd. Het verwarmingssysteem moet tijdens de plaatsing worden uitgeschakeld. Vast tapijt en vinyl moeten vóór de plaatsing eveneens acclimatiseren en zonder verwarming worden geplaatst.

Het verwarmingssysteem mag pas 48 uur na plaatsing opnieuw worden ingeschakeld. Legt u tegels in keramiek of natuursteen op de vloer, dan moet u de verwarming eveneens uitschakelen. Start het systeem pas weer op zeven dagen na plaatsing van de vloerbedekking.

Tekst Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels