Tips en fabels rond condensatie, isolatie en koudebruggen

Tips en fabels rond condensatie, isolatie en koudebruggen

Bouwmethodes

Hoe temperatuuschokken het beste vermijden in huis? Kan je zoiets doen als te veel isoleren? Hier lijsten we alvast enkele handige tips, maar ook de hardnekkige misverstanden op over condensatie, isolatie, koudebruggen en luchtdicht bouwen.

Wat is condensatie?

Condensatie krijg je, wanneer de lucht zeer veel vocht bevat (tijdens het koken, het douchen …). Het vocht slaat neer of condenseert op koude oppervlakken. Denk maar aan de ramen in de keuken als de dampkap niet aanstaat of de spiegel in de badkamer na het douchen. Vocht dat niet afgevoerd wordt, blijft hangen in het bouwmateriaal en dit gaat schimmelen. Het vocht moet dus naar buiten en dit kan enkel mits een goede ventilatie.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een plaats in het constructiedeel waar de thermische isolatie niet doorloopt of waar de platen niet op elkaar aansluiten. Hier gaat veel warmte verloren, maar de warme binnenlucht koelt ook af in contact met een koud oppervlak. Je krijgt dus condensatie met geurhinder en schimmelvorming tot gevolg. Let zeker op aansluitingen boven de vensters en deuren, rond dorpels of balkons. De isolatie moet doorlopen tussen binnen en buiten …

Isoleren dikkere isolatiematerialen beter dan dunnere?

Isolatiemateriaal heeft een isolatiewaarde: de l- waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal thermisch isoleert. Om hetzelfde isolerend vermogen te krijgen moet een isolatiemateriaal met een hogere l- waarde dikker zijn dan isolatie met lagere l- waarde.

Hoe luchtdicht bouwen?

Bij buitenmuren in metselwerk moet je de muren aan de binnenzijde bepleisteren.
Bij het isoleren van daken en houtskeletbouw (buitenmuur, plafond …) moet je een aparte luchtdichte folie aanbrengen. Dit dampscherm voorkomt ook dat woonvocht door koken of douchen in de isolatie terechtkomt waardoor de isolatiewaarde zou verminderen.

Let op de aansluiting van de vensters in de buitenmuren, de aansluiting van het dak aan de buitenmuren ter hoogte van de goot. Hier moet je heel zorgvuldig alle kieren en spleten dichtmaken.

 

Tips

  • Zorg voor een degelijke bouwschil met een goede isolatie. Dat is zeer belangrijk in het concept van de woning. Pas daarna is de keuze voor een goede verwarmingsinstallatie en ventilatie van belang.
  • Isoleren is een eenmalige investering waarna je levenslang geniet van het comfort en de winst op je energieverbruik.
  • Het comfortgevoel van isolatie is niet te onderschatten. Je kan dit gevoel ook mechanisch opwekken met een zware verwarmingsinstallatie in de winter en airco in de zomer. Maar wie zal dit betalen? Een goede isolatie geeft je onmiddellijk dit gevoel. Door isolatie worden temperatuurschokken vermeden.
  • Ongeveer 20% van onze warmte gaat verloren via de vloer. Het is ook het enige oppervlak waar we bijna altijd mee in contact zijn. De vloer beïnvloedt rechtstreeks ons comfortgevoel. De gemiddelde temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer is 11°C en dit is niet comfortabel. Als je dit wilt compenseren door de verwarming hoger te zetten, zal je energierekening snel de hoogte in gaan. Reden genoeg om te kiezen voor een goeie vloerisolatie.
  • Plaats uw isolatieplaten altijd in de lengterichting en best in halfsteensverband, zodat verticale naden verspringen.
  • Vermijd naden tussen de isolatieplaten op dezelfde hoogte van de mortelvoegen.
  • Zorg dat muren, daken en vloeren over de volledige oppervlakte geïsoleerd zijn. Vul bij een hellend dak de volledige spanthoogte met isolatie. Die ruimte is toch beschikbaar en de extra materiaalkosten zijn zeer beperkt.
  • Isoleren aan de binnenzijde van een muur is een noodoplossing en kan niet altijd worden toegepast.
  • Vraag eerst inlichtingen aan een vakman (aannemer of architect).

 

Fabels

Je kan te veel isoleren en dan krijg je schimmel.

De term ‘isolatie’ wordt in de omgangstaal niet enkel gebruikt voor ‘thermische’ isolatie, maar ook voor het luchtdicht afsluiten van spleten en kieren. ‘Overisolatie’ betekent dus het volledig luchtdicht afsluiten van een constructie, zonder rekening te houden met de noodzaak aan ventilatie van het gebouw.

Wil je het binnenklimaat van je huis gezond houden, dan is ventilatie of verluchting nodig, ook bij ‘thermisch’ goed geïsoleerde constructies. “Over”isolatie heeft dus niets te maken met de dikte of de isolatiewaarde van de gebruikte isolatie.

Isoleren is totaal overbodig. Het is de luchtlaag in de spouw die isoleert.

Lucht isoleert behoorlijk. Tot hier klopt het verhaal. Maar enkel stilstaande lucht isoleert. De lucht in de spouw beweegt constant en die heeft geen enkele isolerende waarde.

Wie bouwt met isolerende steen, haalt zijn U-waarde, ook zonder bijkomende isolatiemateriaal.

Een binnenmuur uit isolerende steen heeft een gemiddelde l- waarde van 0,6 tot 1 W/mK. Maar gezien de strengere normen is dit niet meer toereikend. Een klassieke binnenmuursteen van 14 cm zonder isolatie voldoet niet meer aan de nieuwe EPB-norm.

Veel isolatie in de spouw verhindert ventilatie, waardoor het buitenblad niet kan drogen.

Het drogen van het buitenblad heeft niks te maken met de ventilatie in de spouw. Het grootste deel van het vocht verdampt immers gewoon naar buiten.

Glaswol neemt grote hoeveelheden water op.

Glaswolisolatie bestaat uit dunne, waterafstotende glaswolvezels. Hun oppervlakte is te klein om water binnen te laten. Ze zijn 100% waterafstotend, net als de veren van een watervogel.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels