Tips om CO-vergiftiging te voorkomen

Nieuws

De Bouwunie geeft enkele tips mee om tijdens de winterperiode CO-vergiftiging te voorkomen. De organisatie raadt vooral aan om de verwarmingsinstallatie regelmatig te laten nakijken door een vakman om zo het risico op een vergiftiging te verkleinen. Bouwunie pleit voor een uitbreiding van het verplichte onderhoud naar alle verwarmingstoestellen.

De Bouwunie geeft enkele tips mee om tijdens de winterperiode CO-vergiftigingen te voorkomen. De organisatie raadt vooral aan om de verwarmingsinstallatie regelmatig te laten nakijken door een vakman om zo het risico op een vergiftiging te verkleinen. Bouwunie pleit voor een uitbreiding van het verplichte onderhoud naar alle verwarmingstoestellen.

Uit een recent onderzoek van het Antigifcentrum blijkt dat er vorig jaar 1003 mensen in België het slachtoffer werden van een CO-intoxicatie. Vooral in de herfst-en winterperiode neemt het gevaar toe en zeker bij mistig en windstil weer.

Om de mensen te informeren en zo de kans op een CO-vergiftiging te doen verkleinen, heeft Bouwunie een folder uitgebracht met tips. “CO-vergiftiging kan je voorkomen door een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die je regelmatig laat controleren en onderhouden door een vakman”, zegt gedelegeerd bestuurder Hilde Masschelein.

In Vlaanderen geldt er een verplicht (periodiek) onderhoud voor bepaalde stookinstallaties, maar daar vallen de meeste individuele stooktoestellen niet onder. Nochtans geven deze toestellen nog het meest aanleiding tot CO-vergiftigingen. Daarom pleit de Bouwunie voor een uitbreiding van het verplicht onderhoud naar alle verwarmingstoestellen.

Daarnaast is het volgens de Bouwunie belangrijk dat elk toestel correct geplaatst is. Dat verkleint niet enkel het risico op een CO-vergiftiging, maar vermindert ook het verbruik en de vervuiling.

Daarnaast geeft de Bouwunie ook mee dat er ook premies zijn voor wie werken laat uitvoeren om de risico’s op CO-intoxicatie aan te pakken. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels