Tips om een kleine(re) keuken volledig te benutten

Keuken, niet importeren

We wonen steeds compacter, dus krimpt ook de beschikbare oppervlakte van de keuken in. Dat betekent dat we slimmer moeten worden om nog voldoende opbergruimte ter beschikking te hebben. Gebruikmaken van elke vierkante centimeter dus, zonder daarbij de esthetiek uit het ook te verliezen.

Slimmer opbergen

We kiezen steeds vaker voor een appartement of een kleiner huis dus is er ook minder ruimte ter beschikking voor de keuken. Dat betekent dat we die ruimte slimmer moeten gaan benutten, zeker voor het opbergen van materiaal. Bij een open keuken hoort het immers niet dat alle apparatuur op het aanrecht staat. Alles moet netjes en doordacht kunnen worden opgeborgen. Gelukkig zijn er al heel wat mogelijkheden en blijven ontwerpers op de proppen komen met inventieve ontwerpen en oplossingen.

Integreren van berging

In kleinere keukens moet er nog meer aandacht gaan naar strakke lijnen om een gevoel van ruimte te creëren. De Keukenarchitecten hebben hier een oplossing voor. Jan Van der Waerden: “Door de toegang tot een achterliggende berging op een discrete manier te verwerken in de kolomkastenwand, gaat de deur helemaal op in het design van de keuken. Zo combineer je esthetiek met extra opbergruimte. De mogelijkheden op vlak van kleur zijn nagenoeg eindeloos, zodat je een perfecte afstemming kunt realiseren.”

Ultradun werkblad

Bij Siematic zetten ze een ultradun werkblad in de kijker op Batibouw. Griet Van Roye: “We presenteren het stijlconcept Pure dat uitgaat van een werkblad van slechts 6,5 mm. Hoe dunner het werkblad, hoe meer ruimte eronder vrij komt voor het opbergen van materiaal. Dit kan ook doorgetrokken worden naar even ranke zijwanden. De keuken oogt fris en strak en is slim ontworpen om alles een plaats te geven.”

Optimaliseren wandkasten

Ixina kiest onder meer voor het optimaliseren van zijn wandkasten met behulp van het iMove-systeem. Hierdoor kan de inhoud van de kast naar beneden komen. Volgens de keukenfabrikant is dit een ideale manier om een elegante opberging te realiseren.

De gebruiker als regisseur van zijn keuken

“De keuken wordt meer en meer een leefruimte”, weet Tom Lambers van Bulthaup. “Om elke cm² ruimte die beschikbaar is in een lade optimaal te benutten, hebben wij het enorm eenvoudige prismasysteem ontworpen. Dit bestaat uit slimme verdelers om alles mooi te laten aansluiten, handige opbergdozen die precies passen in de lade, modulaire meshouders, fraaie specerijenpotten … Er zijn zodanig veel mogelijkheden dat de gebruiker dit geheel naar eigen smaak kan samenstellen en zo de regisseur van zijn eigen keuken worden.” (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels