Tips om een passiefhuis te verwarmen

Energie

De verwarmingsbehoeften in passiefhuizen zijn weliswaar miniem, maar niet onbestaande.

Het vermogen dat u moet installeren, kan beperkt zijn tot zowat 10 W/m² nuttige oppervlakte of 1,5 kW voor een huis van 150 m², wat overeenstemt met het vermogen van een strijkijzer! De behoeften aan warm water blijven evenwel dezelfde als in een traditionele woning en kunnen tot 70% van de globale warmtebehoeften uitmaken.

Om een oplossing te vinden die perfect op dergelijke, wel erg specifieke omstandigheden is afgestemd, is vooraf heel wat reflectie nodig.

Een eerste oplossing bestaat in de plaatsing van een warmtebatterij, zoals een elektrische weerstand, in het gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem met dubbele flux en warmterecuperatie, om de in de ruimtes ingeblazen lucht op te warmen en zo aan de warmtebehoeften te voldoen via de ventilatielucht.

Aangezien er maar weinig vermogen nodig is, kunt u in bepaalde vertrekken ook aparte warmtebronnen installeren, bijvoorbeeld onder de vorm van een directe elektrische radiator of een kachel. De op die manier geproduceerde warmte wordt door de ventilatie in alle kamers in huis verspreid.

Let op: kiest u voor een elektrisch systeem, dan maakt u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest minder kans op premies. Dat gewest stelt trouwens bijkomende eisen aan passiefhuizen: het primair energieverbruik mag niet hoger liggen dan 45 kWh/m² per jaar voor verwarming, sanitair warm water en hulpapparaten. Het stroomverbruik moet met 2,5 worden vermenigvuldigd als u die elektriciteit in primaire energie omzet. Na vermenigvuldiging met die coëfficiënt laat die 15 kWh/m² per jaar aan verwarming onvoldoende ruimte voor sanitair warm water en de hulpapparaten! Behalve, uiteraard, als dat elektriciteitsverbruik ter plekke wordt gecompenseerd met zonnepanelen.

Nóg een mogelijkheid voor uw passiefwoning: een multigeïntegreerde installatie die de productie van warm water, de ventilatie en de voorverwarming van de ingeblazen lucht combineert (zie schets). Condensatieketels op aardgas met een moduleerbare brander met beperkt vermogen kunnen eveneens de extra warmte aanleveren die het huis nodig heeft én instaan voor de warmwaterproductie.

Dankzij hun aanzienlijke modulatievermogen zijn ook pelletketels hiervoor geschikt, en dat op basis van een hernieuwbare brandstof. U kunt een hydraulische pelletkachel installeren om het vertrek waar die staat, te verwarmen. De boiler voor sanitair warm water kan in dat geval worden aangesloten op het hydraulisch circuit.
Al die oplossingen draaien op een beperkt vermogen. Ze kunnen dan ook geen warm water aanleveren op een willekeurig moment, tenzij ze worden aangesloten op een bufferboiler. Het energieverbruik daarvan kan eventueel door thermische zonnepanelen worden gecompenseerd.

U merkt het, er zijn heel wat verschillende oplossingen op de markt. Sommige zijn gebaseerd op specifieke technieken die duurder zijn in aankoop, maar goedkoper in verbruik dan een kleine elektrische radiator. Maak een keuze in functie van uw budget, de beschikbare energiebronnen, uw ecologische visie, de voorwaarden voor de toekenning van premies (in Brussel), uw levensstijl,… Neem gerust contact op met het Passiefhuis Platform als u uw project grondiger wil laten bestuderen (www.passiefhuis.be).

Benoît Bilocque – Econologic

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels