Tips om uw huis grondig te verluchten

Tips om uw huis grondig te verluchten

Nieuws

Paleis 12 staat in het teken van verwarming en ventilatie. Een goede ventilatie én verluchting is essentieel voor de luchtkwaliteit van uw woning. Slechte lucht binnenshuis kan zelfs gezondheidseffecten veroorzaken.

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Zonder verse lucht in uw woning stapelen schadelijke stoffen en vocht zich op. Die kunnen leiden tot klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën, astma en hoesten. Bronnen binnenshuis zoveel mogelijk vermijden en ventileren om de ongezonde stoffen af te voeren, zijn de beste manieren om de binnenlucht gezond te houden.

In een woning komt vocht vrij door o.m. ademen, koken, douchen, afwassen en de was drogen. Als de lucht teveel vocht bevat, kunnen schimmels en huisstofmijten zich gemakkelijk ontwikkelen. Ze produceren stoffen die klachten zoals hoest en verstopte neus kunnen veroorzaken. Mensen met allergieën en astma kunnen meer klachten krijgen. Vooral mensen met problemen aan de luchtwegen en kinderen zijn extra gevoelig.

Schadelijke stoffen in een woning zijn ook afkomstig van bouwmaterialen, lijm en weekmakers uit meubels en vloerbedekking, van activiteiten die binnenshuis plaatsvinden en van producten zoals schoonmaakproducten, luchtverfrissers, bestrijdingsmiddelen, printers en roken.

Hoe op te lossen?

Er zijn twee oplossingen voor dit probleem: ventileren en verluchten van je woning. Verluchten is het wijd openzetten van vensters en/of deuren, zodat op korte tijd een relatief grote hoeveelheid lucht ververst wordt. Het effect van verluchten is ongeveer 20 minuten na het sluiten van de ramen weer weg.

Ventileren vervangt de vochtige en vervuilde binnenlucht door verse buitenlucht. De buitenlucht komt binnen via ventilatieroosters, een kipraam of een klapvenstertje boven een groot raam. Een ventilatiesysteem voert de vervuilde binnenlucht af. In paleis 12 kan vindt u een uitgebreid overzicht van alle opties.

Luchtzuiveraars, luchtdrogers of luchtbevochtigers zijn zeker geen vervanging voor ventilatie. Luchtzuiveraars volstaan niet om een goede luchtkwaliteit te verzekeren, vooral niet als er sterk vervuilende bronnen in het huis aanwezig zijn of als er onvoldoende ventilatie is. Ze bieden weliswaar een oplossing voor stof, maar niet voor geurtjes en ook niet om het zuurstof- en vochtgehalte te regelen. Luchtdrogers of luchtbevochtigers pakken enkel het vochtgehalte in de lucht aan, maar zijn geen oplossing om het zuurstofgehalte te regelen of geurtjes aan te pakken.

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels