Tips om uw tuin intiemer te maken

Outdoor

De tuin is per definitie een open ruimte. Elke eigenaar staat voor de uitdaging om die intiemer te maken zonder afbreuk te doen aan het mooie uitzicht. Om dat waar te maken, bestaan er heel wat verschillende types oplossingen.

De tuin is per definitie een open ruimte. Elke eigenaar staat voor de uitdaging om die intiemer te maken zonder afbreuk te doen aan het mooie uitzicht. Om dat waar te maken, bestaan er heel wat verschillende types oplossingen.
Tuinschermen worden voornamelijk geplaatst om aan elkaar grenzende tuinen te scheiden of de privacy te vrijwaren in een tuin die vanop straat zichtbaar is. In een klassieke tuin worden ze tevens gebruikt om specifieke zones (zwembad, moestuin, buitensalon,…) af te bakenen. Ze zijn in ieder geval handig om ruimtes gestructureerd en zelfs architecturaal op te delen.

Trendy

Vegetale schermen komen het vaakst voor in onze tuinen. Scheidingen worden veelal door een haag aangegeven. Die zijn immers niet duur en mooi om naar te kijken. Doorgaans worden daarvoor wintergroene soorten aangeplant, zoals de laurierkers die zijn blaadjes in de winter niet verliest. Bladverliezende soorten als beuk en haagbeuk zijn eveneens populair. Hun blaadjes verdorren weliswaar in de herfst, maar blijven aan de takken hangen tot er in de lente nieuwe blaadjes verschijnen.

In hedendaagse tuinen vormen schanskorven een gestileerde architecturale oplossing die erg in de smaak valt. Op terrassen in de stad, waar de ruimte beperkt is, wordt vaak geopteerd voor plaatsbesparende schermen (groenafsluitingen, panelen in hout of pvc,…). Ze zijn bedoeld om pottenkijkers te weren, weinig esthetische bouwsels te verdoezelen en (soms) te zorgen voor een beetje groen.

Wat biedt de markt?

Voor welk scherm u kiest, hangt af van de functie ervan. Wilt u, bijvoorbeeld, burenlawaai dempen? Ga dan voor een minerale of houten afscheiding. Wilt u gezellige plekjes in de tuin creëren, dan hebt u de keuze uit meerdere oplossingen.

1. Houten schermen
? Volle of opengewerkte panelen (den, bankirai, azobé, ipé,…)
? Gevlochten panelen (notelaar, wilg,…)

2. Minerale schermen
? Volle schermen in beton (er bestaan modellen die eruit zien als hout)

3. Schanskorven
? Kunnen worden gevuld met geordende of losse stenen, scherven van dakpannen,…

4. Schermen in pvc
? Volle panelen (eenvoudig of in imitatiehout)
? Dekzeilen die op bestaande afsluitingen worden bevestigd
? Artificiële planten die tot een scherm worden vervlochten

5. Plantenschermen
? Klassieke heggen (de afscherming neemt met de jaren toe als u start met jonge plantjes; onmiddellijk resultaat als u een volgroeide groene heg van 2 meter hoog aanplant)

6. Groenafsluiting
? Klimplanten als klimop worden langs een metalen roosterwerk omhoog geleid.

Virginie Stassen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels