Tips & tricks bij je interieurinrichting.

Tips & tricks bij je interieurinrichting.

Decoratie en meubilair

Enkele praktische tips en weetjes die je kunnen helpen bij je interieurinrichting.

Transparantie troef

Glazen deuren zijn populair. Ze creëren visuele communicatie tussen vertrekken zonder afbreuk te doen aan de intimiteit. Via een glazen deur valt ook licht binnen in sombere ruimtes, zoals in een hall die uitgeeft op een zitkamer.

Deze deuren bestaan uit gehard glas met een standaarddikte van 8 mm. Indien de deur hoger is dan 2,30 m, kan de dikte oplopen tot 12 mm. De breedte van een glazen deur is hoe dan ook beperkt tot 1,10 m. Wenst u een bredere deur? Kies dan voor een draaideur met verplaatste as.

Onzichtbare plinten

In moderne woningen worden traditionele muurplinten vaak in het stukwerk ingewerkt zodat ze één geheel vormen met de muur, met als resultaat een sobere en gestileerde afwerking.

Om tot een dergelijk resultaat te komen, wordt gebruik gemaakt van een smalle plaat in aluminium of roestvrij staal. De plint kan ook bestaan uit natuursteen en wordt dan ‘inspringend’ onder de laag pleisterkalk geplaatst zodat de kalklaag er iets oversteekt waardoor de plint quasi onzichtbaar is.

Hoeveel verf?

Het is niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoeveel verf u nodig heeft als u een kamer wil herschilderen. Van een muur kunt u de te schilderen oppervlakte uitrekenen (breedte x hoogte).

Voor 12 m² heeft u gemiddeld een liter primer (goed voor één laag) en 2 tot 2,5 liter decoratieve verf nodig (goed voor twee lagen). Een andere maatstaf: met een halve liter verf kunt u twee afwerkingslagen op een deur aanbrengen.

Een isolerende dekvloer

Hechtende dekvloeren staan in rechtstreeks contact met de ondergrond. Maar in het geval van zwevende dekvloeren wordt tussen de dragende structuur en de dekvloer zelf een flexibele tussenlaag (van rotswol, polyurethaan…) aangebracht.

Door die onthechting vermindert het impactlawaai tussen verdiepingen (wat onder meer in flatgebouwen erg interessant kan zijn) of kan bijvoorbeeld een keldervloer extra thermisch worden geïsoleerd.

Toegankelijke trappen

Een trap met de juiste afmetingen is veel gemakkelijker te beklimmen. Stelregel: de som van de diepte van de aantreden (de breedte van de treden, dus) en de dubbele hoogte van de optrede moet tussen 58 en 63 cm liggen.

De treden mogen maximaal 20 cm (17 tot 19 cm is ideaal) hoog zijn, terwijl de breedte schommelt tussen 25 en 30 cm. Ook de hellingsgraad is van belang. Een trap die naar de verdieping leidt, beschrijft idealiter een hoek van zowat 40°. Een kelder- of zoldertrap mag in een hoek van 45° worden geplaatst zodat hij minder ruimte inneemt.

Spanplafond

Het spanplafond vormt een interessant alternatief voor een klassieke zoldering. Het gaat om een doek in kunststof – in het atelier op maat gesneden – dat op de werf op de gewenste hoogte wordt opgehangen met behulp van profielen die in de muren worden bevestigd.

Voordelen: spanplafonds moeten niet worden geschilderd en vereisen weinig onderhoud. Erg handig in het geval van kleinschalige renovaties, aangezien er geen meubels moeten worden verplaatst en de plaatsing geen stof maakt.

Nadeel: dit plafond moet door een specialist worden geplaatst. Een meerkost waar u toch rekening moet mee houden.

Deurbeslag in cijfers

Het aantal scharnieren van een binnendeur is afhankelijk van het gewicht en de afmetingen van die deur. Voor lichte deuren worden twee tot drie scharnieren gebruikt, zwaardere exemplaren worden doorgaans aan drie scharnieren opgehangen.

Vanaf 25 kg is het gebruik van lagerbusscharnieren (met kogellagers of in nylon) aangewezen. Een gouden tip: plaats de bovenste scharnieren zo hoog mogelijk om te voorkomen dat de deur onder haar eigen gewicht ‘verzakt’.

Doorgaans wordt een afstand van ongeveer 15 cm van de rand in acht genomen.

Warm voegen

Begin niet met het opvoegen en afwerken van gipsplaten (voor scheidingswanden of plafonds) wanneer het vertrek te vochtig of te koud is. Dan bestaat immers het risico dat er scheuren ontstaan.

Start met dergelijke afwerking pas wanneer de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de ruimte het peil hebben bereikt dat zal worden gehandhaafd wanneer het pand in gebruik wordt genomen. Met andere woorden: werk de platen af nadat uw woning wind- en regendicht is gemaakt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels