Tips voor de aanleg van een terras

Terras en inrit

Bij het aanleggen van een terras zijn er meerdere punten die alle aandacht verdienen, zoals de hoogte en de afwatering.

Bij het aanleggen van een terras zijn er meerdere punten die alle aandacht verdienen.

De hoogte van het terras ten opzichte van de open voegen in de buitenmuur van de spouwmuur. Het terras moet zeker onder deze open voegen blijven! Zoniet zou de goede werking van de spouw verloren kunnen gaan.

De afwatering van het terras. Het terras moet altijd zo aangelegd worden dat het water van het huis wegloopt naar de tuin toe. In het hier beschreven terras loopt het water door de voegen tussen de planken die volledig horizontaal liggen naar het onderliggende waterdichte membraan. Dit membraan is op “afschot” geplaatst, dwz dat er een niveauverschil werd aangehouden tussen het niveau vlak bij de woning en het niveau aan de tuinkant. Dit niveauverschil moet 1 à 2 cm per meter bedragen. Bij een terras van 3 m breedte wordt dit dus een hoogteverschil van 3 à 6 cm.

Terrastegels kunnen op tegeldragers of op plastic zakjes gevuld met gestabiliseerd zand geplaatst worden. De ondergrond is hierbij dan meestal een betonplaat die als waterafvoer dient.

Terrastegels kunnen ook geplaatst (en gedeeltelijk gelijmd) worden op een speciale drainerende onderlaag.

In alle bovenstaande gevallen zal het water niet stagneren (niet blijven staan). De ruimte tussen ondergrond en tegels is voldoende groot en in de winter eventueel bevriezend water zal geen effect hebben op de stabiliteit van het terras.

Plaatst men echter betontegels op een betonnen ondergrond met lijm of met mortel, dan zal het door de voegen dringende water onder de tegels blijven staan. Bij strenge vorst kunnen de tegels dan opvriezen en het terras (gedeeltelijk) beschadigen.

Tegels of andere steenachtige materialen worden daarom best niet op een gesloten betonplaat geplaatst met cement of lijm. Ze kunnen dan wel op een (gestabiliseerd) zandbed, met een onderliggende waterdoorlatende funderingslaag, gelegd worden. Het is de combinatie van een ondoordringbare onderlaag en de onmogelijkheid om water af te voeren van het terras (dat blijft in de lijm of mortel hangen) die maken dat hierboven genoemde oplossing niet haalbaar is.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels