Tips voor een droomhuis bij maanlicht

Tips voor een droomhuis bij maanlicht

Decoratie en meubilair

De plaats in ons huis waar we tot rust komen, krijgt architecturaal vaak minder aandacht dan de woonkamer of de eigenlijke leefruimten.

Ten onrechte, want precies in de slaapruimtes brengen we uiteindelijk het grootste deel van onze tijd door. Door een paar kleine ingrepen kan je slaap- en badkamers zowel ’s nachts als tijdens de dag een heel stuk aangenamer maken. Hier volgen alvast enkele tips voor een droomhuis bij maanlicht …

De slaapkamer

Om van een optimale nachtrust te kunnen genieten, moet de slaapkamer voldoen aan een aantal elementaire regels op het vlak van comfort. De gemiddelde temperatuur bijvoorbeeld schommelt best rond 17 graden en mag iets hoger op het ogenblik van het slapengaan.

Visueel contact met de buitenwereld is ook essentieel. Dat kan met een raam of een dakvenster, waardoor je meteen ook voor de nodige ventilatie zorgt. Het loont zeker ook de moeite om eventueel rekening te houden met het buitenzicht dat je, liggend op je bed, zal hebben. Een laag geplaatst raam kan je zo van bij het ontwaken al verzekeren van prachtige panorama’s. Een dakvenster opent de blik op een steeds wisselend stukje hemel. Let er wel op dat je zo’n dakvenster niet te hoog aanbrengt, zoniet wordt het moeilijk om de kamer ’s nachts voldoende te verduisteren.

In een slaapkamer horen traditioneel een bed, een kast en eventueel ook een bureau thuis. Maar in heel wat moderne woonprojecten lopen die verschillende functies al wel eens door elkaar.

De afmetingen van de eigenlijke slaapkamer blijven daarbij beperkt (reken niettemin op een minimale oppervlakte van 14 m² en een breedte van 3,2 m, zodat er plaats is voor een groot bed).

Alle overige meubels, zoals de kleerkasten en het bureau bevinden zich in een andere ruimte, die al dan niet in verbinding staat met de slaapkamer. Zo creëer je een slaapkamer in de strikte zin van het woord, waar niets nog de nachtrust van de bewoners kan verstoren.

Anderzijds kan je overige nachtruimtes ook bekijken als één geheel, waarvan zowel de dressing, het bureau en zelfs de badkamer deel uitmaken. De dressing kan op die manier mee bijdragen het geheel een heen eigen cachet geven.

Wat de inrichting betreft, kan het nuttig zijn om ook het dak en het plafond mee te betrekken, want nergens anders als in de slaapkamer kijk je zo vaak naar boven …

Decoratieve tips

Catherine Vivario, decoratiespecialiste en uitbaatster van de interieurwinkel ‘Jeu d’ombres’ in Terhulpen, heeft alvast enkele tips wat betreft de inrichting van de nachtruimtes.

  • Kleuren: kleuren zijn tegenwoordig erg in, vooral groen, oranje en roze. Grijs en beige, tot voor kort nog erg populaire tinten, doen het nu minder goed. Het is altijd leuk om drie muren in relatief sobere kleuren te schilderen en de vierde muur een meer opvallend, flashy kleurtje te geven. Het bed komt dan met het hoofdeinde tegen deze fel gekleurde muur te staan en ook voor het beddengoed en de gordijnen kan je opteren voor dezelfde (felle) kleur.
  • Verlichting: lampen in het plafond zijn te mijden, omdat die je zouden kunnen verblinden, wanneer je naar bed gaat. Kies voor indirecte verlichting via een schakelaar dicht bij de deur en nachtlampjes aan weerszijden van het bed.

De kinderkamer

Net als in de kamer van de ouders, is comfort ook in de kinderkamer belangrijk. Zorg ook hier voor een kamer op maat van de kinderen (minimaal 9 tot 10 m² en 2,5 m breed). Let op de hoogte van de ramen en zorg ervoor dat het kind van jongsaf naar buiten kan kijken (80 tot 90 cm hoog).

In tegenstelling tot hun ouders, hebben kinderen nood aan meer ruimte, een plekje voor henzelf, waar ze hun speelgoed kunnen bewaren of vriendjes uitnodigen.

Een mezzanine kan een interessante oplossing zijn: van het moment dat het kind zich bewust is van de mogelijke gevaren, kan je het kinderbed op de mezzanine plaatsen. Zo creëer je beneden, op de grond, extra ruimte waar je de hele dag door zonder problemen gebruik kan van maken.

Anderzijds kan je de op de tussenverdieping het plafond verlagen, zodat het echt een kamer op maat van de kinderen wordt. De speelruimte kan ook volledig los van de slaapkamer worden ingericht (zie schema).

De badkamer

De badkamer was vroeger niet zo belangrijk, vandaag is het de ideale plaats om tot rust te komen.

En ook in de badkamer respecteer je best een aantal regels teneinde een optimaal comfort te verzekeren. De ideale badkamertemperatuur bedraagt 22 graden. Een klein extra verwarmingstoestel komt goed van pas om, afhankelijk van het seizoen, te zorgen voor de juiste temperatuur.

Om een goede ventilatie te verzekeren, plaats je best een raam (bijvoorbeeld in gezandstraald glas) dat rechtstreeks uitgeeft op de buitenwereld. Is dat om de een of andere reden niet mogelijk,

doe je er goed aan een mechanische ventilatie te voorzien om te zorgen voor een goede luchtcirculatie. Is er echt geen plaats om echte ramen te plaatsen, kies dan voor een lichtkoepeltje of een scheidingswand in opaalkleurig glas. Zo valt in de badkamer onrechtstreeks toch nog daglicht binnen.

Decoratietips

  • Kleuren: kies een kleur die bij uw teint past, zodat je er in de spiegel niet te bleek uitziet. Wit is tegenwoordig erg populair, afgewisseld met een paar kleurtoetsen in de accessoires. In het algemeen verdienen ‘waterkleuren’ zoals blauw of groen de voorkeur, meer dan geel of rood.
  • Vloer: natuurlijke materialen (teak …) zijn weer helemaal in. Kies je toch voor tegels, hou dan rekening met de afmetingen: hoe kleiner de tegel, hoe kleiner de badkamer zal lijken. Is de badkamer relatief klein, kies je dus beter voor grotere tegels.
  • Verlichting: de verlichting komt best zo dicht mogelijk in de buurt van daglicht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van kleine inbouwspots. Je doet er ook goed aan om vlak naast de spiegel een extra lampje te voorzien.

De dressing

De dressing is een ruimte die steeds meer aan populariteit wint. Van zodra de afmetingen van de woning het enigszins toelaten, richten de bewoners een specifiek vertrek in waar ze al hun kleren kunnen opbergen.

Het kan gaan om een aparte, afgesloten ruimte of om een ruimte die geïntegreerd wordt in een reeds bestaande kamer. Op die manier kan de dressing fungeren als tussenruimte tussen badkamer en het bed (zie ontwerp van Xavier Petit) of ze kan ook in een muur worden ingebouwd (zie ontwerp van Vincent Pierret). De dressing kan zich eveneens in de nachthal bevinden en bijvoorbeeld schuilgaan achter schuifwanden.

Decoratietips

  • Kleuren: tegenwoordig wordt vaak gekozen voor meubels in MDF die geverfd worden. Opteer in dat geval voor dezelfde kleur als die van de muren (of zelfs die van het hout van het bed), waardoor het vertrek groter gaat lijken. Kasten met deuren in gezandstraald glas creëren eveneens een extra ruimtegevoel.
  • Verlichting: idealiter wordt de verlichting (inbouwspots of neonlampjes) rechtsreeks in de kast aangebracht, zodat je wat zich in de kast bevindt, duidelijk kan zien. Voorzie alvast de nodige aansluitingen, wanneer de elektrische leidingen worden getrokken. De gekozen verlichting benadert best zo dicht mogelijk het daglicht.

In het hele huis

Het is niet alleen belangrijk om de inrichting van elke ruimte van het nachtgedeelte van de woning afzonderlijk te bestuderen. Je doet er ook goed aan om de nachtruimte in z’n geheel te bekijken, in relatie tot de rest van de woning. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan de nachtruimte ruimtelijk helemaal overvloeien in de woonruimte of er integendeel radicaal mee breken. Is het wenselijk om de ruimte die door de kinderen gebruikt wordt, te scheiden van die van de ouders opdat ieder z’n privacy kan behouden? Of maken ze daarentegen zoveel mogelijk gebruik van dezelfde ruimte, zodat de ouders makkelijker kunnen toezien op het doen en laten van hun kinderen?

Uiteraard zijn altijd compromissen mogelijk en het is raadzaam om daar van bij de eerste ontwerpen van de woning rekening mee te houden

Tekst Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels