Tips voor een kinderkamer op maat

Tips voor een kinderkamer op maat

Interieur

Kleine ingrepen volstaan vaak om de kamers van de allerkleinsten af te stemmen op hun behoeften, wensen en leeftijd. Met deze tips geef je kinderen het gevoel dat de ruimte speciaal voor hen ontworpen is.

SLAAPKAMER: OPTIMALE ORGANISATIE

Een kinderkamer omvat drie belangrijke zones met elk een eigen functie: een slaapzone, een zone om te spelen en een om te studeren. De opbergzone vormt daarop een aanvulling. Afhankelijk van wat er juist moet worden opgeborgen, kan je daarvoor in elk van de drie zones ruimte voorzien.

Slaapzone

Blikvanger in de slaapkamer is het bed. Kinderbedden zijn er in allerlei handige, esthetische en ludieke varianten. Om vloeroppervlakte te winnen kan je opteren voor een stapelbed, een hoogslaper, een opklapbed of een mezzanine. Een bed dat mee groeit met je kind, kan je aan de behoeften van je kind aanpassen zonder dat het onnodig veel ruimte inneemt.

Speelruimte

In de speelruimte is zowat alles mogelijk: van een eenvoudig tapijt op de vloer tot een afgesloten volume in de vorm van een speelhuisje of een zone die je afbakent met opbergmeubilair. Opbergbakken en open wandrekken geven je kind een duidelijk overzicht van het beschikbare speelgoed. Het maakt het ook een stuk makkelijker om achteraf op te ruimen.

Bureau

Een bureau is de eerste jaren niet nodig in een kinderkamer. Een zone om te studeren, of te knutselen en te tekenen, kan rond de leeftijd van vijf jaar: een bureau of een eenvoudig werkblad en enkele wandrekken voor boeken. Bureau, stoel en boekenkast kunnen op het ritme van je kind evolueren.

© Camber

AANGEPASTE BADKAMER

Om de dag te beginnen of te eindigen hebben kinderen nood aan een gebruiksvriendelijke badkamer, of die nu apart is of delen met de rest van het gezin.

Een ‘kindvriendelijke badkamer’ betekent trouwens niet dat je alles in miniversie moet voorzien. Dat is niet zo. Aan al die voorzieningen hangt namelijk een prijskaartje, en kinderen worden bovendien snel groot. Hoe richt je de sanitaire ruimte dan wel evolutief in?

© Luc Roymans/Averechts architecten

Bereiken

Kinderen gebruiken meestal exact dezelfde voorzieningen als volwassenen, maar ze hebben vaak moeite om erbij te kunnen. Je kan het ze eenvoudig makkelijker maken met een trapje, zodat ze ook zonder al te veel moeite de wastafel en het toilet kunnen gebruiken of toegang hebben tot de kast. Denk ook aan een spiegel op kinderhoogte.

Ophangen

Installeer haken en kleerhangers op de juiste hoogte zodat handdoeken en kleren binnen het bereik van de kleinsten hangen.

Opbergen

Voorzie voor elk kind voldoende opbergruimte die gemakkelijk te bereiken is en zich op de juiste hoogte bevindt. Orden de lades met bakjes en vakken.

Sorteren

De kleintjes moeten kunnen helpen opruimen. Ook de wasmand moet handig en bereikbaar zijn, net als de vuilnisbak.

Beveiligen

Vooral water en elektriciteit (en de combinatie daarvan) zijn aandachtspunten. Denk zeker aan een badmat, zodat ze niet uitglijden. En houd geneesmiddelen en elektrische toestellen buiten het bereik van kinderen. Bewaar ze indien nodig in een kast die op slot kan. Voorzie nooit kindvriendelijke zones in de buurt van stopcontacten of schakelaars.

Hoewel bezoekjes aan de badkamer noodzakelijk zijn, moeten ze ook leuk blijven. Kleuren en ludieke decoratie kunnen het sanitair gebeuren lichter maken.

MULTIFUNCTIONELE HAL

De nachthal is al te vaak een ruimte die uitsluitend als circulatiezone fungeert. Waarom zou je er geen verlengde van de kinderkamer(s) van maken? Zo win je daar aan plaats en kan de gang ook een ludieke rol vervullen.

© VELUX

Opbergen

In een brede of een hoge gang kunnen (inbouw)kasten helpen om in de kinderkamers extra ruimte vrij te maken.

Spelen

Met wat plaats en verbeelding kan je hier ruimte creëren waar kinderen samen kunnen spelen.

Werken

Een eenvoudig werkblad aan de muur, bij voorkeur onder een raam, kan dienst doen als (eventueel gezamenlijk) bureau/lees- of tekentafel.

Ontmoeten

Een tafeltje met enkele zitjes, en de gang wordt een gezellige ontmoetingsruimte.

 

Tekst Cécile Wolfs

Beeld Flexa

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels