Tips voor het dakvenster

Ramen, deuren en poorten

Voor het dakvenster grijpen we doorgaans naar maatsystemen. Ze zijn specifiek ontworpen voor toepassingen in hellende daken.

Voor het dakvenster grijpen we doorgaans terug naar de maatsystemen van bijvoorbeeld Velux, Fakro of Roto. Ze zijn specifiek ontworpen voor toepassingen in hellende daken.

Maar het kan evengoed in hetzelfde profiel als dat van het verticale buitenschrijnwerk. In aluminium en hout gebeurt dat regelmatig, pvc ligt iets minder voor de hand, omdat er in dit materiaal weinig specifieke dakraamprofielen beschikbaar zijn.

Doorgaans wordt het dakraam dan als buitenstekend raam opgevat. Hierbij liggen de scharnieren aan de buitenzijde en zit het sluitwerk aan de binnenzijde. Deze toepassing zien we ook vaak als rookluik in trappenhallen of in de veranda- en serrebouw.

De ramen worden vaak ook geopend en gesloten met behulp van een elektrisch aangedreven motor. Belangrijk bij het gebruik van de profielsystemen van het verticale buitenschrijnwerk is dat de glaslatten aan de buitenzijde zitten en dat de beglazing gelaagd is.

Deze oplossingen zijn meestal ook duurder dan de dakramen die in het hellende dak geïntegreerd worden. In dat laatste geval worden de ramen volledig in de fabriek geconcipieerd en is er geen echte assemblage ter plaatse meer nodig.

De aansluitingen met het dak gebeuren meestal met behulp van plooiwerk in aluminium. Dergelijke systemen kunnen tegenwoordig ook voorzien worden van geïntegreerde rolluiken of screens, intensieve ventilatie, domotica… Alleen daarom loont het de moeite om ze in overweging te nemen, ook al moet je dan misschien kiezen voor een iets ander materiaal voor de dakramen als voor de andere ramen en deuren.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels