Tips voor het plaatsen van binnenglas

Interieur, Nieuws

U kunt overwegen om een volle binnenmuur te vervangen door een glazen wand om het daglicht dieper in huis te laten doordringen. Dat is ook de reden waarom borstweringen steeds vaker in glas worden uitgewerkt.

U kunt overwegen om een volle binnenmuur te vervangen door een glazen wand om het daglicht dieper in huis te laten doordringen. Dat is ook de reden waarom borstweringen steeds vaker in glas worden uitgewerkt. Om uw veiligheid en die van uw huisgenoten te vrijwaren, hanteert u bij voorkeur dezelfde logica als voor buitenramen. In functie van het risico voor de bewoners en de potentiële kans op glasbreuk, zal een ander type beglazing worden geplaatst. Momenteel zijn er drie mogelijkheden: float, gelaagd en gehard glas.

Classificatie voor glas

Glas wordt in drie categorieën onderverdeeld, naargelang de manier waarop het breekt. Categorie A omvat het zogenaamde ‘floatglas’, dat uit één glasplaat bestaat. Het biedt geen enkele vorm van bescherming. Het glas breekt in scherpe scherven van uiteenlopende grootte.

In categorie B zitten producten die bestaan uit twee glasplaten met een folie ertussen. Die folie houdt de stukjes glas na glasbreuk op hun plaats, zodat het glas niet versplintert.

Categorie C is bedoeld voor glas dat tijdens de productie een thermische behandeling heeft ondergaan. Het eindproduct krijgt daardoor een hogere mechanische weerstand. Doet een schok het glas breken, dan versplintert het glas in duizenden ongevaarlijke glasfragmenten zonder scherpe randen.

Gelaagd of gehard?

In functie van de toepassing (borstwering, trap, deur,…) blijft de logica steeds dezelfde:

– gehard glas wordt gekozen als enkel rondvliegende glasscherven een gevaar kunnen opleveren;
– bestaat het gevaar op valpartijen doorheen het glas, opteer dan voor gelaagd glas.

De snijrand van het glas: een niet te verwaarlozen aspect

Kunt u de snijrand van het glas zien en aanraken – zoals bij volledig glazen deuren of borstweringen – dan moeten die randen glad worden geslepen om risico’s op verwondingen te voorkomen. Op de zichtbare randen van elementen uit zowel gehard als gelaagd glas wordt bij voorkeur mechanische bescherming voorzien. Die moet voorkomen dat het glas bij de kleinste schok zou breken.

Indien die principes nauwkeurig worden gerespecteerd, kunnen heel wat elementen in glas worden uitgewerkt: deuren, borstweringen, trappen, vaste wanden, schuifwanden,… Zo creëert u extra doorkijken en kan het daglicht tot diep in huis doordringen.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels