Tips voor hout in de tuin

Outdoor

Hout is een mooi en natuurlijk materiaal dat ook in de tuin erg lang kan meegaan, op voorwaarde dat het regelmatig wordt onderhouden. Onze tips.

De houtsoorten die vandaag worden gebruikt voor ramen, deuren, gevels, randafwerking van platte daken en terrassen zijn doorgaans van een zeer goede kwaliteit. Vaak laat men het vergrijzen en dat kan zonder dat het aan kwaliteit moet inboeten. Alleen gebeurt die verkleuring niet altijd gelijkmatig op verticale en schuine oppervlakken (gevels): de regenzijde vertoont makkelijk strepen, de zonnekant wordt dan weer vlugger grijs. Hout dat eerst erg nat is geweest en dan plots de volle zon over zich heen krijgt (tuinmeubels, terrasbedekking,…) kan na verloop van tijd barstjes vertonen, waarin zich gemakkelijk mossen en algen kunnen vormen.

Terras en gevel

Een houten terras vergrijst meestal gelijkmatig maar wordt glad op schaduwplekken door mossen en algen. Let op: het is een misvatting dat geribbeld terrashout minder glad is als het nat is. Bovendien verzamelen zich in de ribbels gemakkelijk vuil en vocht – de ideale voedingbodem voor algen.

Behandel een houten terras eerst met een anti-algenmiddel en reinig het daarna met een hogedrukreiniger. Doe dat met een zachte waterstraal, een krachtige straal zou het hout niet alleen reinigen maar ook beschadigen.

Houten gevelbekleding -hiervoor wordt meestal cederhout gebruikt – laat men meestal vergrijzen. Maar omdat dat niet altijd egaal gebeurt (zie hoger) kan men het ook afwerken met een beits voor een harmonieuzer uitzicht.

Ramen, deuren

Houten ramen en deuren kunt u afwerken met verf of beits. Dat zorgt voor een egaler uitzicht en u kunt ze een kleur geven die u wenst (bijvoorbeeld die bij uw gevelsteen past).

Houten ramen en deuren worden nog vaak geschilderd. Het nadeel van verf is dat het hout niet meer kan ademen. Het bladdert na verloop van tijd af met als gevolg dat u het opnieuw moet behandelen (grondig afschuren, afstoffen en meerdere lagen verf).

Een andere oplossing is het hout te beitsen. Hout dat gebeitst is, blijft langer soepel. Beits bladdert niet af en vraagt minder onderhoud: afschuren, afstoffen en twee nieuwe lagen beits. Beitsen kan met een dekkende of transparante beits. Een dekkende beits dekt de houtnerf af, garandeert een langere bescherming en vergt minder onderhoud, maar u krijgt een minder natuurlijk uitzicht. Een transparante beits laat de houtnerf zichtbaar maar u moet wel vaker een nieuwe laag aanbrengen. Algemeen wordt aangenomen dat u uw ramen en buitendeuren zeker om de drie jaar een nieuwe laag moet geven (afhankelijk van de ligging). Net als verf is beits vandaag in alle RAL-kleuren verkrijgbaar.

Ideaal verfweer

Verf of beits nooit in de directe zon, noch bij mistig of zeer vochtig weer. Bij zeer warm weer droogt de verf of beits te snel, waardoor het zich niet goed kan hechten en dus sneller zal afbladderen. Bij vochtig weer droogt de verf of beits te traag, wat eveneens een slechte hechting geeft. Ideaal verfweer is een droge dag met een temperatuur van minimum 15°C.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels