Tips voor verlichting in de woning

Verlichting

Verlichting kan een ruimte maken of kraken. Gezelligheid is in grote mate afhankelijk van het licht. Daarom kan het interessant zijn om een verlichtingsplan op te stellen en rekening te houden met volgende aandachtspunten. Een overzicht.

Verlichting kan een ruimte maken of kraken. Gezelligheid is in grote mate afhankelijk van het licht. Daarom kan het interessant zijn om een verlichtingsplan op te stellen en rekening te houden met volgende aandachtspunten. Een overzicht.De woonkamer: voor de basisverlichting kan je best kiezen voor inbouwspots. Daarbij opteer je best voor richtbare spots, zo kan je accenten leggen op een bepaald meubel of een schilderij.

De gang of trappenhal: het licht van een trap mag niet in je ogen schijnen, maar moet subtiel zijn. Daarom is het erg handig als je kiest voor lampjes langs de zijkant onderaan de trap. Kies liefst ook voor gedempt licht, dit zal het karakter van de trap benadrukken.

Badkamer: in de badkamer moet je helder en fel licht hebben, zodat alle details, wanneer je in de spiegel kijkt, zichtbaar worden. Daarom is het interessant als je kiest voor diffuus licht aan de zijkant van de spiegel. Ook heel handig: verlichting boven de spiegel.

Keuken: Bij het opstellen van een lichtplan moet je uiteraard ook rekening houden met de natuurlijke lichtinval. Voor de keuken kan je heel ver gaan in de verlichting. Van spots, tot hanglampen: zowat alles is mogelijk.

Slaapkamer: In deze ruimte moet je vooral leeslicht voorzien. Zo kan je lichtjes laten installeren aan beide kanten van het bed. Geef de voorkeur aan verlichting die je kan dimmen. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels