Tips & weetjes over je keuken

Tips & weetjes over je keuken

Keuken

Handige en praktische weetjes voor het uitwerken van je droomkeuken.

Leve de laden!

Laden zijn handiger dan kasten, zélfs voor het opbergen van borden en kookpotten in de keuken! Ze zijn ergonomisch, alles bevindt zich binnen handbereik en u krijgt onmiddellijk een overzicht van hun inhoud.

Kwalitatief hoogstaande modellen kunnen zelfs een behoorlijk gewicht torsen. Controleer wel of de geleidingssystemen goed zijn en u toelaten om de laden moeiteloos te openen en te sluiten.

Een ruim kookeiland

In trendy keukens weet een centraal kookeiland steeds meer kopers te verleiden. Maar omwille van plaatsgebrek is die inrichting echter niet in elke woning haalbaar. Rondom het eiland moet immers overal 90 cm vrijgehouden worden.

Ideaal zou zelfs 1 meter zijn, zodat kasten en laden van het eiland gemakkelijk open kunnen. De meeste mensen kiezen ervoor hun kookplaten in het eiland in te bouwen. Vergeet echter niet dat u in dat geval een afzuigkap nodig heeft, die eveneens behoorlijk wat ruimte inneemt.

Slim opbergen

Bij de inrichting van uw keuken denkt u het best even na over hoe en waar u het keukengerei wil opbergen. Laat u hierbij leiden door de frequente dat u het materiaal gebruikt. Dingen die regelmatig gebruikt, moet gemakkelijk en snel binnen handbereik liggen, bijvoorbeeld onder het werkblad of op de laagste legger van een kolomkast.

Materiaal dat u minder vaak hanteert, kunt u lager of hoger bewaren. Wat u slechts af en toe uit de kast haalt, stockeert u helemaal onderaan of bovenaan van het opbergmeubel.

U- of L-vorm?

De vorm van uw keuken is belangrijk. Een keuken in U-vorm (met minimaal 120 cm tussen de twee kastblokken) geeft u de ruimte om het keukengerei efficiënt op te bergen zonder dat u voortdurend van de ene naar de andere hoek hoeft te lopen.

Een keuken in L-vorm impliceert meer verplaatsingen om zich van het ene naar het andere uiteinde van het werkblad te begeven, is misschien iets minder doordacht qua opbergruimte maar u kunt er wél gemakkelijk een tafel in kwijt. In beide gevallen kunt u met speciale hoekkasten werken die dankzij hun handige laden extra opbergmogelijkheden creëren.

Werkblad in beton

Wist u dat u in de keuken een werkblad in beton kunt installeren? Dit materiaal heeft een industriële en gestileerde uitstraling die perfect bij een hedendaags interieur past.

Keerzijde van de medaille: een dergelijk werkblad is vrij duur en zwaar én het materiaal is poreus. U kunt het beton op drie manieren beschermen: behandelen met een waterafstotend product op basis van siloxaan (bestaande uit silicium) om het natuurlijke uitzicht te bewaren; aanbrengen van een PU-laklaag of een matte of glanzende epoxy-laag; instrijken met lijnolie of bijenwas, voor een matter uitzicht. In dit laatste geval moet u het wel regelmatig onderhouden.

Ruimte scheppen in een kleine keuken

In een kleine ruimte kunt u met enkele kneepjes heel wat plaats winnen. Kies voor een werkblad van 70 cm breed in plaats van de gebruikelijke 60 cm. Dankzij die extra 10 cm kunt u achteraan een rekje plaatsen en uw kookpotten vóór in plaats van naast de kookplaten neerzetten.

Andere ideetjes: leg uw snijplank over de gootsteen; opteer voor een langgerekt werkblad (in plaats van een U- of L-vorm) voor meer bewegingsvrijheid; kasten met een kastdeur geven een ordelijkere indruk dan open kasten…

Hout in goede staat

Ook een krasbestendig houten werkblad (bij voorkeur in eik of een exotische houtsoort dan in beuk) vraagt regelmatig om onderhoud. Indien op het hout een laag vernis of lak werd aangebracht, moet u het blad enkel reinigen met zeepwater, net als een blad in kunststof.

Hebt u uw werkblad behandeld met olie (wat een natuurlijker uitzicht geeft), dan zal u die olielaag twee tot drie keer per jaar moeten vernieuwen. Indien nodig vooraf eventuele vlekken verwijderen.

Een efficiënte afzuigkap

De afzuigkap is in feite de long van de keuken. Het is dan ook belangrijk dat ze juist is afgesteld. Om het vereiste luchtdebiet (uitgedrukt in m3/uur) te kennen, vermenigvuldigt u de hoogte van het vertrek met de oppervlakte ervan.

Een efficiënte afzuigkap vernieuwt het luchtvolume in de keuken tien keer per uur. Een voorbeeld: is het plafond in de keuken 2,1 m hoog en bedraagt de oppervlakte 10 m2, dan zal de dampkap een afzuigcapaciteit van 210 m3/uur moeten hebben.

Let op: heeft u een open keuken, houd dan rekening met de oppervlakte van de volledige ruimte, met inbegrip van de zitkamer. Goed om weten: een afzuigkap wordt 65 tot 70 cm boven de kookplaat geïnstalleerd.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels