Toegankelijk parkeren voor mindervaliden

Toegankelijk parkeren voor mindervaliden

Carport en pool house, Nieuws, Terras en inrit

Wie een beperkte lichamelijke mobiliteit heeft, is daarom niet minder mobiel met de - aangepaste - wagen. Net als de woning vraagt de stalplaats van de wagen dan om aanpassingen, of het nu gaat om een garage, carport of parkeerplaats in open lucht.

Garage of carport?

Een rolstoelgebruiker heeft een aangepaste wagen om zich te verplaatsen. Het in- en uitstappen uit die wagen vraagt meer ruimte rond de wagen. Wilt u de wagen onder dak stallen, voorzien dan een voldoende brede garage of carport: 3,30 m is een minimum breedte. Maar een breedte van 3,60 m geeft meer comfort. Dat laat u toe altijd gemakkelijk in- en uit de wagen te stappen of om de wagen altijd droog in- en uit te laden.

Wanneer u voor een carport met open zijwanden opteert, is die minimale breedte van het bouwwerk minder belangrijk. Zolang u dan maar in voldoende verharding rond de carport voorziet om comfortabel in- en uit te kunnen stappen. Wees u er dan wel van bewust dat u bij regenweer het risico loopt dat u nat wordt.

Een garage rust u het best uit met een elektrisch bediende garagepoort. Zo kunt u de garage gebruiken zonder in- en uit te moeten stappen om de poort te moeten openen of sluiten.

Parkeerplaats

Wanneer u niet de nodige ruimte hebt om een garage of carport te bouwen, kunt u alsnog een parkeerplaats in open lucht voorzien. Probeer die parkeerplaats dan zo dicht mogelijk bij een van de toegangen tot de woning aan te leggen. En zorg er verder voor dat de af te leggen route van de woning naar de parkeerplaats obstakelvrij is.

Een helling van 4% is in de praktijk voor vrijwel iedereen vlot beloopbaar. Ook een dwarshelling tot 2% (voor een goede afwatering) vormt doorgaans geen probleem. De vuistregel is: hoe minder stijl en lang een helling is, des te vlotter beloopbaar ze is en dus voor meer mensen bruikbaar.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels