Tool voor energiezuinig renoveren

Energie, Immo, Nieuws

Er is een handige tool op de markt, ontwikkeld door de architectenorganisatie NAV en de onderzoeksorganisatie VITO, waarmee architecten en andere bouwprofessionals aan de hand van verschillende woningtypologieën (rijwoning, halfopen, vrijstaand, appartement) en geklasseerd volgens verschillende bouwperiodes, het energieverbruik van de woning in kaart kunnen brengen.

Energiezuinig bouwen is brandend actueel, maar vooral bij renovaties is het moeilijk om de kosten en baten ervan in te schatten. Er is een handige tool ontwikkeld waarmee professionals op een makkelijke manier het energieverbruik van de woning kunnen in kaart brengen.

Voor elke individuele wooneenheid zou dan een gespecialiseerde studie moeten gebeuren om na te gaan welke energiebesparende ingrepen nodig zijn en welke terugverdientijden hieraan gekoppeld zijn. Dergelijke studies zijn echter duur.

Maar nu is er een handige tool op de markt, ontwikkeld door de architectenorganisatie NAV en de onderzoeksorganisatie VITO, waarmee architecten en andere bouwprofessionals aan de hand van verschillende woningtypologieën (rijwoning, halfopen, vrijstaand, appartement) en geklasseerd volgens verschillende bouwperiodes, het energieverbruik van de woning in kaart kunnen brengen. Vervolgens worden maatregelen voorgesteld om het energieverbruik terug te dringen tot enerzijds het niveau van de EPB-eisen van nieuwbouw en anderzijds tot het niveau van een lage-energiewoning.

Meer informatie: www.meeroverepb.be

Peter Geens & Anne Mertens

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels