Bekijk de galerij Trek je plan: Een frisse invulling voor een smalle, donkere zolder

Trek je plan: Een frisse invulling voor een smalle, donkere zolder

Interieur, Zolderinrichting

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de donkere zolderkamer van Daan en Marjan aan de beurt.

Met een bijna-tiener in huis willen de eigenaars de donkere, smalle zolder – 3 meter breed en aan één zijde onder de helling van het dak – graag een ruimere invulling geven: een soort polyvalente ruimte, waar het fijn is om gewoon even te ‘zijn’, maar waar ook vrienden kunnen overnachten. Bovendien zou er een volwaardige trap moeten komen die uitgeeft op de zolderruimte.

Ontwerp

De ruimte nemen waar je ze nodig hebt. Dat was het credo voor het inplannen van de nieuwe trap op de verdieping. Om dat te doen, wordt in een eerste beweging de bestaande gang doorgetrokken tot aan de andere gevel. Badkamer en slaapkamer moeten hierdoor wat aan vierkante meters inboeten, maar blijven naar behoren functioneren. Door deze ingreep komen de twee bestaande ramen in de gang te liggen, wat voor licht en zicht zorgt. 

Marge architecten

In een tweede beweging wordt de vloer boven de gang volledig weggebroken. De grotere vrije hoogte die zo ontstaat, is een dankbaar gegeven voor deze centrale ruimte. Het laat ook de plaats om de trap naar de zolder te voorzien. Die staat niet tegen de gevel, maar op een afstand ervan. In de vrije ruimte tussen trap en gevel ontstaat een geborgen plekje aan de ramen. Een plek om even rustig te zitten en te kijken, om een boek te lezen…

De trap zelf is vervaardigd uit geplooide staalplaat en lijkt in een soort stalen stelling te staan. De stalen structuur draagt niet alleen de trap, maar vormt ook de balustrades, enkele legplanken, kasten en loopt uiteindelijk helemaal boven op de zolder uit in een scheidingswand. 

De trap geeft uit op een overloop, die twee zones met elkaar verbindt: een open zone als alternatieve leefruimte en een gesloten zone die dient als gastenkamer, hobbykamer… Grote dakramen overspoelen het geheel met daglicht, dat dankzij het weghalen van het plafond op de eerste verdieping, doorstroomt tot in de gang beneden. 

Het dakvlak kan worden uitgewerkt in gipskartonplaat of wit gebeitste OSB. Op sommige zones kan vilt worden aangebracht om er dingen op te prikken. Een vrolijk linoleum voelt warm en zacht onder de voeten, en kan tegen een stootje. 

Marge architecten

Budget 
Afbraak bestaande inrichting: 3.000 euro
Nieuwe ramen (2 in de gang, 3 in het dak): 6.500 euro
Vloerafwerkingen: 3.700 euro
Wand- en plafondafwerking: 9.250 euro
Binnendeuren: 1.300 euro
Trap en balustrades: 5.000 euro
Zitraammeubel: 1.500 euro
Boekenrek: 1.200 euro
Badkamermeubel: 2.000 euro
Sanitair: 1.000 euro
Verwarming: 1.600 euro
Elektriciteit: 2.000 euro
TOTAAL, excl. btw: 38.050 euro

Realisatie door Marge architecten

Ontdek de twee andere ontwerpen van Alizée De Meyer (ADM-AI) en Cécile Ricour (crealhome) in het meinummer van Ik ga Bouwen (nr. 430)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels