Bekijk de galerij Trek je plan: een open leefruimte

Trek je plan: een open leefruimte

Interieur

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Dit keer halen we alles uit de kleine leefruimte van Bram en Lina.

Bram en Lina kochten onlangs hun droomwoning, te midden van de velden. Op het gelijkvloers zitten alle kamers geschikt rond de centrale inkom met trap naar de verdieping. Links hiervan zit de leefruimte, die achteraan toegang geeft tot de keuken. In tegenstelling tot de ruime afmetingen van de woonkamer, is de keuken aan de kleine kant. Bovendien telt ze maar liefst drie deuren. Bram en Lina willen wat meer evenwicht brengen op het gelijkvloers: een nieuwe leefruimte inclusief keuken, waar alles mooi samenkomt, zonder de eigenheid van de verschillende functies te verliezen.

Beschrijving

In deze nieuwe configuratie vormt de leefruimte met zithoek en keuken het hart van de woning. De deuropening naar de inkomhal wordt toegewerkt en een kastenwand met een glazen deur scheidt de inkom en overige circulatie af van de leefzone. De kastenwand omvat aan de kant van de deur de koelkast en bergruimte voor de keuken en aan de andere zijde bergruimte met een nis voor een bureau. Een binnenraam ter hoogte van het bureau en de deur in kathedraalglas behouden de link met de rest van de woning.

Deze ingreep maakt dat de leefruimte een rustige en evenwichtige plek wordt met aan één zijde de keuken met eettafel en aan de andere zijde een ruime zithoek. Een zitbank die tegen de andere gevel loopt, verbindt beide ruimtes, verbergt de radiatoren en creëert verborgen bergruimte. Het geheel baadt in het daglicht en is zo ingericht om optimaal van het zicht naar buiten te genieten.

Dankzij de bergruimte in de zitbank en de kastenwand naast de deur kunnen we hoge volumes in de keuken vermijden en deze uitwerken als een mooi object in de ruimte. Een beperkt aantal sobere, maar duurzame materialen zorgt voor een warme sfeer.

Budget

Ruwbouw: 2.700 euro
Maatwerk – zitmeubel, kastruimte & bureaukast: 27.000 euro
Maatwerk – keuken: 14.500 euro
Werkblad in natuursteen: 1.300 euro
Kathedraalglas (raam & deur): 2.100 euro
Technieken (elektriciteit & sanitair): 1.800 euro
Pleister- en schilderwerken: 1.900 euro

Totaal, excl. btw en ereloon: 51.300 euro

Ontwerp atelier avondzon (Arthur Verraes)

Ontdek het project van Frank Hooghe en Gilles Fostier (BE-DESIGNER) en in Ik ga Bouwen°434.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels