Bekijk de galerij Trek je plan: Grillige badkamer onder het dak

Trek je plan: Grillige badkamer onder het dak

Badkamer en wellness, Interieur

In de rubriek 'Trek je plan' nemen elke maand drie architecten een ruimte van één van onze lezers onder handen. Dit keer is het de beurt aan Griet en Pim, die komaf willen maken met hun grillige paarse badkamer.

Griet en Pim kochten hun huis zo’n drie jaar geleden. Ze zijn nog steeds erg tevreden met hun aankoop, al hebben ze wel nog wat werk voor de boeg om de woning naar hun smaak in te richten. Ideeën hebben ze genoeg, alleen bij de badkamer blijven ze steken. De vreemde vorm van de ruimte en het feit dat ze voor een deel onder het hellend dak zit, maken er een ware puzzel van. Elke hoek en elk kantje is ingenomen, en toch is er praktisch geen bergruimte. De inrichting is ook sterk verouderd. Het koppel wil er een lichte, aangename en vooral hedendaagse badkamer van maken mét voldoende opbergruimte.

Ontwerp

De oorspronkelijk indeling van de verdieping heeft een vreemde vorm ten opzichte van de draagstructuur, waardoor er heel wat plaats verloren gaat. Niet alleen de badkamer, maar ook de gang en de kamers errond kregen veel hoekjes en kantjes, wat ten koste gaat van een praktische invulling. In de badkamer komt het ruimteverlies het meest tot uiting. We hebben er dan ook voor gekozen om in het nieuwe ontwerp de vorm de structuur te laten volgen. 

De muur van de gang wordt rechtgetrokken, waardoor de badkamer weliswaar kleiner wordt, maar de te benutten ruimte groeit. Zo is er nu plaats voor een grote ingemaakte kast aan de zijde van de gang. Hier kunnen Griet en Pim bijvoorbeeld de handdoeken en het bedlinnen in kwijt. 

De deur van de badkamer draait naar buiten open. En, net als de rechtgetrokken wand is ook de interne circulatie nu gecentreerd in een rechte strook. Bij het binnenkomen bevinden zich links in één lijn de wastafel met onderin grote schuifkasten en aansluitend het toilet. Rechts wordt een natte cel gecreëerd met een douche én een bad. De glazen wanden houden het zicht op de douche en het achterliggende bad vrij, wat een bijzondere openheid creëert. Doordat de deur van de badkamer naast de natte cel staat, heeft de persoon in bad toch de nodige privacy. De glazen wanden laten bovendien ook het licht door dat je via het grote bestaande dakraam binnenkrijgt. 

Door de muur van de badkamer recht te trekken, bieden we de bewoners alvast toekomstperspectief. Door op termijn de niet-dragende wanden van de naastliggende kamers recht te trekken, volgens de draagstructuur, kunnen ze er net als in de badkamer meer ruimte creëren.

Budget

Gietvloer: 3.200 euro
Ligbad: 550 euro
Douchekraan: 185 euro
Wandtegels: 650 euro
Glazen douchewanden: 880 euro
Meubel met lavabo: 2.100 euro
Toilet: 640 euro
Gangkast: 1.500 euro
Afwerking: 1.450 euro
TOTAAL, excl. btw: 11.155 euro

Ontwerp: LMevrouw – Lies Meurrens

Ontdek de twee andere ontwerpen van Heidi Bosteels en Cécile Ricour (Créalhome) in Ik ga Bouwen nummer 437Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels