Bekijk de galerij Trek je plan: leefkeuken

Trek je plan: leefkeuken

Interieur, Keuken

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de keuken van Gert en Marieke aan de beurt.

Toen Gert en Marieke deze woning uit 1950 kochten, wisten ze dat er heel wat werk aan zou zijn. Voorlopig gebruiken ze deze ruimte, waar vroeger de keuken zat, nog niet. Alles mag eruit, zelfs de elektriciteit wil het koppel uit Wetteren graag opnieuw leggen. Voor de verbouwingen doen ze, waar mogelijk, een beroep op vrienden en familie.

Wensen

Gert en Marieke willen graag een nieuwe keuken bouwen, ongeveer op de plaats waar de oude stond. De vader van Marieke maakte alvast een plannetje. Hier kan het koppel zich wel in vinden, maar toch geloven ze dat onze binnenhuisarchitecten met een verrassender en beter idee op de proppen zullen komen. Graag zien ze een schuifraam en/of glazen deur in de muur verschijnen. Radiatoren hoeven niet, want het koppel gaat de ruimte verwarmen met een vloerverwarming gekoppeld aan een warmtepomp.

De Wetterse tortelduifjes willen vooral een grote en handige keuken. Ze zijn erg fan van de Scandinavische stijl (witte tinten gecombineerd met hout). Marieke is leerkracht en wil graag een bureau in de keuken. Zo kan ze haar schoolwerk combineren met een van haar grootste passies: koken. Een inbouwoven met bijhorende microgolfoven, een grote koelkast en een vaatwasser mogen dan ook niet ontbreken. Tot slot moet er plaats zijn voor een tafel. Die mag groot genoeg zijn, want Gert en Marieke willen hun gezinnetje op termijn uitbreiden.

Ontwerp

Sofie De Backer maakt van de ruimte een toffe leefkeuken voor Gert en Marieke. De muren zet ze in het wit (Ral9010), wat mooi contrasteert met het zwarte aluminium raam en het schuifraam. Tegen de blinde muur plaatst de architecte een witgeoliede eiken kastenwand. Hierin zitten een hele hoop toestellen, zoals de oven en de koelkast, maar ook het aanrecht krijgt er een plaats. Boven dat aanrecht vind je enkele schappen terug. Die liggen iets dieper en er zijn leds in gemonteerd. Zo krijgen ze een decoratieve look. Je kan er perfect kruiden, kookboeken of evengoed een klein kunstwerkje in kwijt.

De architecte plaatst in het midden van de keuken een eiland. Ook hiervoor gebruikt ze witgeoliede eik. In het eiland brengt De Backer een vaatwasser en een spoelbak onder. Boven het werkblad bengelen twee lampen uit de Hooked-reeks van het merk Vitamin. Hun zwarte kleur vind je ook terug in de decoratieve handgrepen.

Tot slot zijn ook Marieke haar wensen in het ontwerp verwerkt. Zij wou graag een bureau in de keuken. Hiervoor vond Sofie De Backer een plaatsje onder het raam in de hoek. Ze plaatste het bureaublad bewust op tooghoogte. Op die manier kan je het bureau gemakkelijk betrekken bij het keukeneiland tijdens een etentje of feestje.

Budget

Afbraak, metselwerk, elektriciteit, loodgieterij en schilderwerk: eigen inbreng

Levering en plaatsing schuifraam: 4.000 euro

Levering vloertegel: 1.150 euro

Levering en plaatsing keuken & toestellen, plinten: 19.000 euro

Levering krukken en opbouwspots en pendels: 2.000 euro

Verf: 250 euro

Totaal: 26.400 euro

Ontwerp: Sofie De Backer

Ontdek de andere twee ontwerpen van Maximiliaan Lefèvre en Cécile Ricour in het meinummer van Ik ga Bouwen (nr. 420)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels