Bekijk de galerij Trek je plan: leefkeuken

Trek je plan: leefkeuken

Interieur, Keuken

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de keuken van Gert en Marieke aan de beurt.

Toen Gert en Marieke deze woning uit 1950 kochten, wisten ze dat er heel wat werk aan zou zijn. Voorlopig gebruiken ze deze ruimte, waar vroeger de keuken zat, nog niet. Alles mag eruit, zelfs de elektriciteit wil het koppel uit Wetteren graag opnieuw leggen. Voor de verbouwingen doen ze, waar mogelijk, een beroep op vrienden en familie.

Wensen

Gert en Marieke willen graag een nieuwe keuken bouwen, ongeveer op de plaats waar de oude stond. De vader van Marieke maakte alvast een plannetje. Hier kan het koppel zich wel in vinden, maar toch geloven ze dat onze binnenhuisarchitecten met een verrassender en beter idee op de proppen zullen komen. Graag zien ze een schuifraam en/of glazen deur in de muur verschijnen. Radiatoren hoeven niet, want het koppel gaat de ruimte verwarmen met een vloerverwarming gekoppeld aan een warmtepomp.

De Wetterse tortelduifjes willen vooral een grote en handige keuken. Ze zijn erg fan van de Scandinavische stijl (witte tinten gecombineerd met hout). Marieke is leerkracht en wil graag een bureau in de keuken. Zo kan ze haar schoolwerk combineren met een van haar grootste passies: koken. Een inbouwoven met bijhorende microgolfoven, een grote koelkast en een vaatwasser mogen dan ook niet ontbreken. Tot slot moet er plaats zijn voor een tafel. Die mag groot genoeg zijn, want Gert en Marieke willen hun gezinnetje op termijn uitbreiden.

Ontwerp

Binnenhuisarchitect Maximiliaan Lefèvre wilde vooral ruimte creëren. Daarom haalt hij het kleine stukje in de keuken weg. Hierdoor kon hij de keuken anders organiseren. Er ontstaat één grote ruimte waar heel wat licht binnenvalt. Het kookeiland, uit terrazzo, staat centraal vlak voor het grote vouwraam. Bij mooi weer schuif je dat raam volledig open zodat het lijkt alsof je buiten staat te koken. Die link tussen binnen en buiten is erg belangrijk in het ontwerp.

In het kookeiland verwerkte de architect niet alleen de kookplaat. Ook de spoelbak krijgt er een plaats. Zo hoef je niet de hele tijd heen en weer te lopen terwijl je kookt. Daarnaast hangt ook de dampkamp niet in de weg. Lefevre koos voor een kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem. Op die manier vermijd je dat de keuken er bombastisch gaat uitzien.

Tegenover het eiland staat een kastenwand, waarin alle toestellen zijn verwerkt. De deuren van de middelste kast kan je volledig in de kast zelf schuiven. Er ontstaat een werkblad waar je bijvoorbeeld de koffiemachine of een mixer kan plaatsen. De kastenwand loopt verderop feilloos over in de eetplaats. Die bestaat uit een zwevende tafel en een zitbank uit zwart gebeitste grenen. Het tafelblad is afgewerkt met furniture linoleum. Dat materiaal komt ook terug in de kasten en de greeplijsten in het keukeneiland. Het geeft samen met de terrazzo, het lichte parket en de vloer uit beton ciré een rustgevende ambiance.

Budget

Afbraak muur: 670 euro
Elektriciteit (excl. armaturen): 1.800 euro
Plak-en schilderwerken: 1.750 euro
Uitwerking verlaagd plafond: 3.120 euro
Vloerbekleding: 2.400 euro
Keuken (wandkast, eiland, toestellen): 25.500 euro
Los meubilair: 880 euro

Totaal (excl. btw): 36.120 euro

 

Ontwerp: Maximiliaan Lefèvre

Ontdek de andere twee ontwerpen van Sofie De Backer en Cécile Ricour in het meinummer van Ik ga Bouwen (nr. 420).

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels