Bekijk de galerij Trek je plan: Nieuwe wind voor vintage  leefruimte

Trek je plan: Nieuwe wind voor vintage leefruimte

Decoratie en meubilair, Interieur

In de rubriek 'Trek je plan' nemen elke maand drie architecten een ruimte van één van onze lezers onder handen. Dit keer is het de beurt aan Nancy, die op zoek is naar een optimale indeling voor haar L-vormige vintage leefruimte.

Nancy en haar man kochten begin vorig jaar een bel-etagewoning en staken onmiddellijk de handen uit de mouwen. De tweede verdieping moest er al volledig aan geloven, en ook voor de nieuwe keuken zijn de plannen concreet. Enkel de grote leefruimte zorgt nog voor vraagtekens. Aan gebrek aan ruimte ligt het niet, aan lichtinval evenmin. Zowel voor- als achteraan is de ruimte voorzien van grote raampartijen. Maar die zorgen er, samen met de vele (deur)openingen wel voor dat het niet makkelijk is om er meubels kwijt te raken. Zelfs de 8 meter lange blinde muur springt een stuk uit aan de kant van de straat omdat de kachel er staat. Het koppelt struikelt dus over een functionele en logische indeling van deze L-vormige ruimte, waar woon- en eetkamer, een leeshoek en een speelruimte voor de kinderen een plek moeten krijgen. De vintage vibe van de woning zouden ze graag behouden, weliswaar met een moderne twist.

Ontwerp

Connectie tussen binnen en buiten

Het uitgangspunt van deze ontwerpopdracht was om geen plaats te verliezen aan louter circulatie of passageruimte, zodat elke gewenste functie een even belangrijke plaats krijgt. Een eerste logische stap was om de eetplaats, die normaal vrij veel ruimte inneemt, veel compacter te maken. Hiervoor deelden we de grote raampartij achteraan op in enerzijds een glazen (achter)deur en anderzijds een vouwraam vanaf zithoogte, waaronder we een zitbank plaatsten die zowel van binnen als van buiten gebruikt kan worden. Dit liet ons toe de eetplaats in een aangename hoek van de ruimte te duwen. Het zorgt bovendien ook voor een interessante connectie tussen binnen en buiten. Door de materialisatie van het verlaagde plafond door te laten lopen tot halverwege het terras, wordt deze connectie nog versterkt.

De zitbank binnen, waaronder ook een radiator is verwerkt, loopt door langs de lange wand van de leefruimte en gaat uiteindelijk over in een bibliotheekmeubel. Boven de bank is de muur bekleed met een lambrisering in teakhout. De rest van het meubel is uitgevoerd in hetzelfde materiaal.

Ziteiland

Aan de straatzijde is gekozen voor een groot ziteiland. Hierdoor wordt de zithoek verdeeld in een leuke plek om te lezen en een om gezellig tv te kijken of gasten te ontvangen. In de nis links onder het raam komt een zitmeubel/tv-meubel, dat tevens de radiator omkast. De ramen aan de voorgevel krijgen dezelfde look als het raam achteraan. Aan het balkon worden twee dubbele deuren en een panoramisch raam voorzien. Hiermee krijgt het groen aan de overkant van de straat een grotere aandacht.

Vintage vibe

Tussen de woonkamer en de inkomhal komt een pivoterende ‘steel look’ deur te staan, bronskleurig en ingevuld met figuratief glas. Dit onderlijnt de vintage sfeer. Tegen de wand van de doorgang naar de keuken staat een centrale kast met afgeronde hoeken en twee inschuifbare deuren waarin de kinderen hun speelgoed en een speeltafeltje kwijt kunnen. Later kan dit eventueel een volwaardig bureau-element of een barkast worden. 
De gebruikte rondingen en warme materialen zorgen voor rust, een meer vloeiende beweging en een sterke vintage vibe in deze druk gevulde, multifunctionele ruimte.

Budget

Ruwbouw (uitbreken ramen, vloer, voorbereidende werken): 2.500 euro
Ramen: 17.000 euro
Borstwering glas balkon: 1.800 euro
Parket: 3.500 euro
Vloerbekleding terras: 1.200 euro
Maatwerk meubelen: 19.500 euro
Elektriciteit en verlichting: 6.700 euro
Schilderwerken: 2.500 euro
Stucco plafond eetruimte en buiten: 2.500 euro
Ingewerkte deur naar berging: 1.100 euro
TOTAAL, excl. btw en ereloon: 58.300 euro 
Suggestie vloerbekleding inkomhal, keuken, berging en toilet in terrazzo tegels +-70 euro per vierkante meter

Ontwerp Joanna Janota & Niek CornilStudio Vagant

Ontdek de twee andere ontwerpen van Maximiliaan Lefèvre en Caroline Convertini & Julien Duval in Ik ga Bouwen nummer 439.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels