Trend – Keukenwerkbladen: luxueus en opvallend

Trend – Keukenwerkbladen: luxueus en opvallend

Interieur, Keuken

Keuken en leefruimte smelten steeds vaker samen. Fabrikanten goochelen daarom met materialen, kleuren en texturen. De trend is echter duidelijk: het mag allemaal wat luxueuzer. Dat vertaalt zich in opvallende werkbladen.

Natuursteen

Op het vlak van werkbladen zorgt de luxueuze trend voor een opmars van natuursteen, met als voornaamste uitschieter marmer. De opmars van marmer is al enkele jaren bezig, maar de witte varianten krijgen stilaan gezelschap van meer uitgesproken soorten. Zwarte marmers met opvallende witte of oranje tekeningen erin, of speciale kleuren zoals rood of groen. Mensen kiezen dus voor meer esthetiek en frivoliteit. “Dat tilt de volledige keuken meteen naar een hoger niveau, en geeft haar een uitgesproken karakter. Daardoor doet een klassieker materiaal als graniet het momenteel iets minder goed”, vertelt Kristof Tsjoen van stenenspecialist Stone.

Keramische en composietmaterialen

© Dekton by Cosentino

In het spoor van die authentieke materialen groeit de markt van de kwartscomposieten, maar ook en vooral die van de keramische alternatieven. “De keuze voor deze lookalikes is vaak ingegeven door de technische voordelen die ze bieden. Al zien vooral de keramische materialen er esthetisch zeer natuurgetrouw uit. Samen met hun bestendigheid tegen krassen, hitte en zuren en hun mooie afwerkingsmogelijkheden zorgt dat ervoor dat ze momenteel in spoedtempo de markt inpalmen”, aldus Tsjoen.

Terrazzo

Een ander kleurrijk, gedurfd materiaal dat terug is van lang weggeweest, is terrazzo. Daarbij worden gekleurde marmeren of stenen korrels in een massa van cement vermengd. Qua kleuren is er enorm veel mogelijk, van groen over oranje tot grijs.

Hout

Hout is als materiaal iets minder populair voor het werkblad. Het is iets gevoeliger voor vocht, vlekken, hitte en krassen. Al kan een beschermende toplaag wel soelaas bieden. Wel moet je het regelmatig onderhouden. Hout komt daarom makkelijker terug in een toogje of tafel aan het keukeneiland.

Inox

Inox is, net als beton, een minder voor de hand liggend materiaal, maar doet het omwille van zijn industriële karakter wel goed. Zo biedt inox als grote voordeel dat het enorm hygiënisch en duurzaam is, en dat je de spoelbak er naadloos in kan integreren. Het materiaal is echter wel erg krasgevoelig.

Beton

Beton op zijn beurt stond tot nu toe meestal synoniem voor een dik en robuust werkblad. Dankzij het Belgische bedrijf Kwantz behoort dat nu tot het verleden. “We werken met een beton dat vijf keer sterker is dan het traditionele beton.”

© Dils & Mander

“Hierdoor kunnen we dunne platen maken van 3 m lang op slechts 25 mm dik. Die platen worden net als marmer of graniet verzaagd door een natuursteenbewerker. Het voordeel is dat ze veel lichter zijn, en dus makkelijker te plaatsen.”

“Daarnaast heeft ons beton een zeer dicht oppervlak dat gepolijst wordt en voorzien is van een vlekbescherming. Dat zorgt ervoor dat je er makkelijk op kan koken of aan kan eten. Alleen moet je het werkblad nadien wel proper maken, zodat agressieve stoffen zoals zuren er niet kunnen indringen. Daarnaast is het beton hitte- en uv-bestendig. Bovendien bieden we verschillende afwerkingen en kleuren aan, zodat het werkblad zich perfect kan inschrijven in diverse stijlen.”

Technologische hoogstandjes

Naast de ‘traditionele’ materialen zijn er ook een aantal technologische hoogstandjes, waarbij de materialen zichzelf kunnen herstellen en zo bestaande materialen als laminaat naar een hoger niveau tillen. Zo is er Fenix, een ‘luxelaminaat’, een mat, zacht aanvoelend werkblad waarbij je krassen eenvoudig kan verwijderen door middel van een vochtige doek en een strijkijzer.

© Mobalpa

In diezelfde lijn zit PaperStone dat, net als volkern of in de massa gekleurd laminaat, is opgebouwd uit een massa fijne laagjes. Het voelt niet alleen erg zacht aan, maar je kan er ook op snijden, waardoor het werkblad als het ware een gigantische snijplank wordt. Achteraf regenereert het materiaal zichzelf.

Tekst Elien Haentjens

Openingsbeeld Blanco

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels