Trends in buitenverlichting

Nieuws

Op vlak van buitenverlichting zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Een overzicht van de belangrijkste trends in buitenverlichting.

Er is een groot verschil tussen hoe we licht ‘s nachts en hoe we het overdag ervaren. ‘s Nachts hebben onze ogen in een buitenomgeving minder verlichting nodig om licht, schaduw en patronen te onderscheiden. Een felle spot op je gevel kan wel inbrekers afschrikken, maar schakel je voor een tuinfeestje toch beter uit. Door verschillende soorten verlichting te combineren, krijg je een goeie mix tussen sfeer en comfort thuis.

Soorten verlichting

Voorzie minstens een basisspot op het terras of balkon, maar gebruik ook gericht licht, bijvoorbeeld om een boom of object te accentueren. Er bestaat ook functionele verlichting die bijvoorbeeld een pad verlicht of een bepaalde route aangeeft.

Verlichting in de tuin schept in de eerste plaats nog altijd een groter veiligheidsgevoel. Daarom is de combinatie sensoren en verlichting ideaal. Een bewegingssensor springt aan wanneer die beweging detecteert. Wanneer je de detectiezone verlaat, gaat het licht na een tijdje vanzelf weer uit. Niet alleen staan de bewegingssensoren in voor meer veiligheid en comfort, je bespaart er ook energie mee. Je laat namelijk het licht alleen schijnen wanneer dat nodig is.

Enkele trends – We houden er nog altijd van om eenheid te creëren, zowel indoor als outdoor. Verschillende armaturen kun je op beide plaatsen gebruiken. Hou wel rekening met de IP-versie. Je armatuur moet namelijk bestand zijn tegen buitenomstandigheden.

– Zuinigheid troef. Led als verlichtingsbron staat vandaag volledig op punt. Hét voordeel: ze zijn zuinig – wat nuttig is wanneer je de lichten een groot deel van de nacht laat branden – en veilig, want ze geven nauwelijks hitte af. Bovendien zijn ze duurzaam. Je zult waarschijnlijk de komende dertig jaar geen lampje hoeven te vervangen.

– Een bijzondere armatuur kan een echte blikvanger vormen. Kies voor een exemplaar dat de architectuur van je woning accentueert, zonder dat het kitscherig wordt.

– Indirecte verlichting brengt veel sfeer op balkon of terras. Die lichtlijnen verblinden je nooit en onderstrepen letterlijk de architectuur van je woning. Kies voor ledversies om het zuinig en praktisch te houden.

(rdm)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels