Trends in home cinema en televisie

Trends in home cinema en televisie

Audio en video

Kijken we binnenkort allemaal digitale televisie op onze thuisbioscoops? Kiezen we voor extra large of voor pocketformaat? En vooral: wat moet dat allemaal kosten? Veel vragen, de hoogste tijd voor een handleiding in het hifi- en televisielandschap.

“Wie geen tv heeft in deze maatschappij, telt haast niet meer mee.” Woorden van Peter Suetens, e-netmanager van de VRT. Hij kan het weten, hij volgt beroepshalve de nieuwste hifi- en tv-trends op de voet. Welke televisie halen we dan best in huis? De klassieke, dikke televisietoestellen worden sinds vorig jaar niet meer gemaakt, dus die optie kunnen we al schrappen. Het aanbod plasma- en lcd-tv’s, al dan niet met thuisbioscoopfaciliteiten, is enorm. En hoewel de gemiddelde prijs van zo’n moderne televisie fors gedaald is, blijft er toch een enorm verschil tussen het duurste en het goedkoopste model. De concurrerende merken willen zich van elkaar onderscheiden op het vlak van grootte of scherpte van beeld of wat betreft extra multimediale snufjes.

In het lang en het breed

Size matters, zelfs bij beeldschermen. ’s Werelds grootste highdefinitionplasmascherm werd geproduceerd bij Panasonic. Een kanjer van 103 inch is het, omgerekend 261 cm. In de huiskamer is dat bijzonder onpraktisch, vandaar dat Panasonic met dit model vooral in professionele kringen en bij hotelketens scoort. Bij de lcd-schermen is Sharp voorlopig koploper met 108 inch (zo’n 274 cm). Het scherm was het pronkstuk tijdens de belangrijkste technologiebeurzen van het afgelopen jaar. Maar veel gewone televisiekijkers zullen er niet voor vallen. Want groter beeld is niet per definitie beter beeld. En zo’n groot scherm rendeert pas als u er vanop een redelijke afstand naar kijkt. De gouden regel is: een scherm van een meter breed levert aantrekkelijk beeld op vanop minstens 2 meter afstand. Dus de extra grote schermen van Panasonic en Sharp komen pas tot hun recht vanop 8 à 10 meter afstand. Hou er dus goed rekening mee als u een scherm aanschaft: uitpakken met een xl-flatscreen in een minizithoek is niet meteen een goed idee.

Dat heeft Sony goed beseft. Hoewel hun 52 en 46-inch-Braviaflatscreens bijzonder succesvol waren vorig jaar, liet een aantal klanten weten dat ze geen plaats of budget hadden voor zo’n gigantisch scherm. Resultaat: Sony brengt een kleinere en goedkopere 26 inchversie uit van de Bravia (prijs: 808 euro). Omdat een televisie een interieurobject is dat gezien mag worden, bestaat deze S 3000-reeks in hippe kleuren: van stijlvol wit tot lichtblauw en zelfs fuchsiaroze. Interessant voor de verwarde consument: op de site van Sony kan u elk van de modellen aanvinken om onderling te vergelijken. Dat helpt bij de keuze.

Hoe platter, hoe beter?

De televisiemerken doen ook een wedren om het platste beeldscherm. Vooral Sony neemt het begrip flatscreen wel heel erg letterlijk. De XEL-1 is maar 3 millimeter dik, meteen het smalste televisiescherm dat ooit gemaakt is. Het toestel is een technologisch hoogstandje, want het maakt gebruik van OLED, een technologie die volgens Sony beter is dan de vloeibare kristallen in plasma- en lcd-schermen. De XEL-1-schermen zouden in Europa verkrijgbaar zijn vanaf 2008. Sharp broedt op een lcd-televisie van 50 inch die amper 20 millimeter dik is. Het prototype is al klaar, maar hij wordt pas op de markt verwacht in 2010.

Waarom maken fabrikanten de schermen zo plat? Simpel, omdat ze zo quasi onzichtbaar aan de muur bevestigd kunnen worden. Een groot verschil met de dikke televisiebak die vroeger een hele hoek in het huis inpalmde. De vrijgekomen plaats kan nu opgevuld worden met een homecinemasysteem, dat van televisiekijken een bioscoopervaring maakt.

Plaatsgebrek?

Toch mogen we niet vergeten dat een highdefinitonbreedbeeldtelevisie behoorlijk wat plaats op de muur inneemt. Vooraleer u een grote lcd- of plasmaflatscreen koopt, moet u goed nadenken over hoe het object de inrichting van uw huis zal beïnvloeden. De meeste fabrikanten hechten gelukkig veel belang aan het design van het scherm en de home cinema. Neem nu de Philips Aurea: een knappe flatscreen waarrond een lichtgevend kader zit. Zelfs als de televisie niet aanstaat, oogt hij mooi aan de muur. Er bestaan heel wat flatscreens die enkel aan de muur kunnen hangen, maar ook polyvalente modellen die zowel aan de muur als op een meubel passen. De BeoVision 7-40 van Bang & Olufsen is het mooiste voorbeeld: u kan het toestel op een stijlvolle voet zetten of aan een wand bevestigen (prijzen op aanvraag). Ook de tv’s uit de Connectreeks van Loewe zijn voorzien van een metalen voetsteun, waardoor het scherm wat scheef staat. Minst geslaagd zijn de ringvormige staander van de Design-Artserie van LG en de ietwat lompe voet van de X-serie van Hitachi.

Om een staand televisietoestel een elegant plaatsje te geven in het interieur, zijn best wel wat oplossingen te bedenken. Bijvoorbeeld het wandmeubel ‘Kohiba’ van Van Doorne Furniture Editions. De kast is modulair, dus u kan ze schikken, indelen en uitbreiden naar wens. In de centrale module, het zogenaamde Home Entertainment Center, is zeker plaats voor een flatscreen, boeken, een hifi-installatie en een dvd-collectie. De flatscreen zit keurig verstopt achter de schuifdeur. Antwerpenaar Axel Enthoven is de industrieel ontwerper die de meubellijn tekende. Hij koos voor hoogwaardige materialen als kersenhout en rundsleder.

Home cinema: veel vliegen in één klap

De tijd dat u apart een televisietoestel en hifisysteem moest aanschaffen, is voorbij. Geknoei met allerlei kabels om de twee op elkaar aan te sluiten is eveneens verleden tijd. Televisietoestellen zijn steeds meer multimediale entertainmentsystemen, waar perfect een laptop, mp3-speler, spelconsole of memorystick op aangesloten kunnen worden.

Vooral Philips is sterk in deze zogenaamde ‘geïntegreerde entertainmentsystemen’. Het interessantste is Aurea: een combinatie van televisie en home cinema. Het beeldscherm van 42 inch valt vooral op door het Ambilight Frame: een lichtgevend kader rond het scherm dat de kleuren beter doet uitkomen en zelf van kleur verandert. In dat strak designvolle kader heeft Philips een onzichtbaar audiosysteem verwerkt. Het bevat maar liefst 26 luidsprekertjes, die volgens de eerste reacties voor prima geluids- prestaties zorgen. De Aurea, een typisch lifestyleproduct dat vooral hamert op de ‘kijkbeleving’ en niet op de technische snufjes, kost 3999 euro. Een stukje goedkoper is de Philips HTS 8100 Ambisound home cinema. Voor 1000 euro heeft u een thuis- bioscoopsysteem (uiteraard zonder flatscreen) met 5.1-surroundklank, luidsprekers, versterker, dvd- en cd-speler. Een degelijk systeem waar u geen geluidswonderen van moet verwachten. Leuk is wel de Smart Surroundfunctie, die automatisch de geluidsinstellingen berekent naargelang van de ruimte.

Ook Sony trekt resoluut de lifestylekaart met het Braviasuccesverhaal. Een interessante nieuwkomer in het Braviagamma is de DAV-IS10 home cinema. Opmerkelijk zijn de vijf miniluidsprekertjes (in totaal 450 watt), die niet veel groter zijn dan een golfbal. Het voordeel ligt voor de hand: deze boxen nemen nauwelijks plaats in en zijn gemakkelijk te verstoppen in gelijk welk interieur. De centrale unit van de home cinema is eveneens onopvallend: een rechthoek van 10 centimeter hoog en 21 centimeter breed met een cd- en dvd-lader. Bedienen gaat via een touchscreen dat zo overzichtelijk mogelijk gehouden is. Weinig toeters en bellen op de DAV-IS10 en dat is een bewuste keuze. Want over de eerste generatie homecinemasystemen werd nogal vaak gezegd dat ze ongebruiksvriendelijk waren door een teveel aan snufjes. De geluidsafstelling gaat ook vlot bij de DAV-IS10. Het zogenaamde Bravia Theatre Syncsysteem heeft een functie waarbij de luidsprekers automatisch op elkaar afgestemd worden. Een werkje waar een geluidstechnicus normaal de kamergrootte en akoestiek voor moet opmeten. Mooi meegenomen: de centrale unit van de DAV-IS10 kan u verbinden met een laptop, mp3-speler of gsm (ook draadloos via Bluetooth en Wifi), om vanaf deze dragers muziek te laten spelen.

Opvallend design

Onder de thuisbioscoopsystemen is er een aantal erg opmerkelijke ontwerpen. Ze vergen elk een apart interieur om ze goed tot hun recht te laten komen. LG Electronics brengt bijvoorbeeld de ‘LG Design Art home cinema’ op de markt, een thuisbioscoop die direct in het oog springt, omdat de speakers de vorm hebben van champagneglazen. Het 5.1.-systeem heeft 5 luidsprekers en één subwoofer, in totaal goed voor een ruim voldoende output van 700 watt. Het systeem kost zonder scherm 699 euro. Een democratischer model heeft twee champagneglasboxen en kost 499 euro.

De nieuwste lcd-flatscreens uit de Connectreeks van Loewe zijn een pak stijlvoller ontworpen, maar kosten meteen ook een stuk meer. U krijgt er een highdefinitionentertainmentcentrum voor in de plaats dat via USB compatibel is met alles van digitale camera tot mp3-speler en spelconsole. Voor een meerprijs kan u de functies van het model nog uitbreiden met een mediaspeler en een harddiskrecorder. Die kan programma’s live opnemen in high definition, een operatie die enorm veel geheugencapaciteit vergt. Goed om weten: de Loewe Connectreeks bestaat in 3 formaten: 32, 37 en 42 inch (prijzen nog niet bekend).

En natuurlijk springt ook Apple eruit qua design. Hun iPod en iPhone werd al een ‘killer application’ (een toestelletje waar zo veel rond te doen is dat iedereen het wil). De verwachtingen voor Apple TV lagen even hoog, al lijkt de multimediale harddisk niet zo felbegeerd te zijn als gehoopt. Apple TV is geen televisie, maar een unit die u moet aansluiten op een televisie. Het kost 299 euro, wat eigenlijk relatief veel is, gezien de beperkte mogelijkheden. Omdat Apple TV draadloos in verbinding staat met uw pc of Mac, kan u de foto’s, muziek of films vanop uw computer op het grote scherm bekijken. Apple TV zelf heeft een harde schijf van 40 gigabyte. Dat is, omgerekend, plaats genoeg voor ongeveer 50 uur film, 9000 liedjes of 25.000 foto’s.

Focus op techniek

Er is ook een aantal elektromerken die niet zozeer geïnvesteerd hebben in design, maar in techniek. Dat resulteert in televisiemodellen die uitmunten qua beeld en geluidskwaliteit. In de nieuwste generatie Hitachiflatscreens, de X-serie genaamd, ligt de klemtoon op televisiekijken in bioscoopkwaliteit. De ‘Movie FRC cinema-naar-tv’-technologie moet hierbij zorgen voor haarscherp, trilvrij beeld en duidelijke details. De ingebouwde harde schijf van 250 gigabyte (!) is geknipt om hd-beelden te capteren en zelfs live te pauzeren. Nieuw is ook de Chaseplayback-functie: u kan naar een programma beginnen kijken dat intussen nog aan het opnemen is. De beeldschermen zijn niet alleen indrukwekkend groot (50 en 60 inch), ze hebben ook allemaal 1920 x 1080 hd-resolutie. En wat moet dat kosten? De P50XR01 (met een plasmascherm van 127 cm) 3499 euro, de P60XR01 (met een plasmascherm van 152 cm) 6499 euro en de L37X01 (met een lcd-scherm van 94 cm) 1799 euro.

Pioneer zet in op zijn Kurolijn. Kuro is Japans voor ‘zwart’. Het verwijst naar de diepe kleuren die het merk met behulp van zijn ‘directcolourfilter’ van het scherm wil laten spatten. In zijn topgamma hdtv-schermen is er keuze tussen een van 50 en een van 60 inch. De kleinste van de twee won de EISA-award en kost 6000 euro, de grootste 8000 euro.

Hoeveel u uiteindelijk spendeert aan uw televisie (en eventuele home cinema) hangt af van veel factoren: budget, grootte van de zithoek, stijl van het huis en het gewenste sfeereffect. Kim Evenepoel, journaliste bij De Tijd, is alvast niet zo enthousiast over heel het hd-gebeuren: “Laatst heb ik een film gezien op een extra grote lcd-hdtv-televisie. Mijn ervaring was dat high definition de sfeer van die film kapotmaakte. Je kon echt zien dat de acteurs gewoon op een filmset rondliepen en niet in de stad die de filmset moest voorstellen.” Het is nog even wennen, maar hd op groot scherm wordt de norm.

Tekst Thijs Demeulemeester

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels