Bekijk de galerij Trouw aan de fifties én aan vandaag

Trouw aan de fifties én aan vandaag

Ruwbouw

Toen architect Bart Tindemans zijn grootouderlijke woning aan een knus plein in Beveren wilde renoveren, vereisten de bouwvoorschriften dat de gevel en het dak de kleur en stijl zouden behouden van de omliggende huizen uit de jaren vijftig. Toch slaagde hij erin de woning een moderne look and feel te geven.

“De woningen rond dit plein werden in de jaren vijftig gebouwd, oorspronkelijk als sociale woningen”, vertelt Bart Tindemans. “Vandaar dat ze alle haast identiek zijn.” Bart Tindemans en zijn vriendin wilden de woning een hedendaagse facelift geven. Trouw aan Tindemans’ filosofie als energiezuinig architect, isoleerden ze de woning ook zeer grondig.

Maar de gemeente Beveren wilde het straatbeeld uit de jaren vijftig bewaren. Dus stond het stel voor een moeilijke opdracht: ze hadden een gevelsteen en een dakbedekking nodig die zo dicht mogelijk aanleunen bij de originele façades en daken. Toch slaagden ze erin hun woning een hedendaags uitzicht te geven.

“We kozen een wijnrode gevelsteen Eco-Brick van Wienerberger”, zegt Bart Tindemans. “Voor de dakpannen werd het een antracietkleurige Vlaamse pan van Koramic, een dochterbedrijf van Wienerberger. We kwamen al snel bij die merken terecht, omdat ze een enorm uitgebreid assortiment aanbieden. En hoe meer keuze, hoe meer kans je logischerwijze hebt om precies de juiste tint te vinden.”

De dakpannen vallen nauwelijks te onderscheiden van die van de buren, behalve dan dat ze er gloednieuw uitzien. “Ook hebben wij geglazuurde exemplaren uitgekozen, omdat die glazuurlaag de mosgroei afremt.”

Verlijmd

De wijnrode Eco-Brick benaderde het dichtst de originele baksteen. “Maar tegelijk vertonen de stenen subtiele kleurnuances, waardoor het resultaat niet saai oogt. Deze steen wordt eigenlijk niet zo vaak gebruikt in België. De vertegenwoordiger van Wienerberger kwam er zelf mee aandragen nadat we hem een voorbeeld van de originele steen hadden getoond. Het was net perfect. Door de gevelstenen te verlijmen, oogt de gevel eenvoudiger en hedendaagser dan met klassiek voegwerk.”

Maar de Eco-Brick bood nog een ander voordeel: “Het gaat om een vrij dunne gevelsteen”, zegt Tindemans. “Dat liet ons toe om, na afbraak van de oorspronkelijke façade, nog iets meer isolatie in de gevel te plaatsen. Die werd aan de buitenkant nageïsoleerd met 22 centimeter minerale wol. Ook het dak kreeg 22 centimeter isolatie. In de vloer zit 24 (2×12) centimeter isolatie onder de betonplaat. Zo werkt die als warmtebuffer.” Dat alles leidt tot U-waarden lager dan 0,15 W/m²K.

In de woonruimtes werd dankzij de doorgedreven isolatie geen verwarming geplaatst, met uitzondering van de badkamer. “Maar de voorzieningen zijn er wel, voor mocht het tijdens de winter toch te koud worden”, zegt Bart Tindemans. “Het is een beetje een experiment”, lacht hij.

Scandinavisch

Binnen in de woning had de architect minder werk. “De indeling zat al vrij goed”, vertelt hij. Het huis was ook al ruim. “We hebben op het gelijkvloers de achtergevel wel 1,20 meter naar achter verplaatst en hem uitgewerkt als een grote raampartij. De dienstruimtes zaten al centraal. De grootste ingreep bestaat eruit dat de leefruimtes geheroriënteerd werden: de keuken en eethoek werden verplaatst naar de straatkant, de zithoek werd over bijna de volledige breedte van de woning achteraan ingericht. Ook hebben we aan één kant van de woning een lange bergruimte met doorgang naar buiten gecreëerd, van de achtergevel tot aan de voorgevel. Zo kunnen we er handig met vuilniszakken en fietsen langs.”

Esthetisch kreeg het interieur wel een grondige make-over. Bart Tindemans en zijn vriendin Lize houden van de Scandinavische stijl. ‘Strak en sober, maar toch warm’, zegt de architect. Dat uit zich in enkele goede vondsten, zoals een gordijnkast die naadloos is weggewerkt in een kastenwand.


Tekst: Ilka De Bisschop – Foto’s: Luc Roymans


Ik ga bouwen & renoveren n°378

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels