Tuinverlichting afhankelijk van de functie

Tuinverlichting afhankelijk van de functie

Buitenverlichting en -verwarming

Bij de inrichting van de tuin mag u de verlichting niet vergeten. De functie van de verlichting (sfeer, veiligheid, inkom en oprit verlichten...) dicteert mee welke lampen en armaturen u kunt gebruiken.

Bij de (her)inrichting van de tuin mag u zeker de verlichting niet vergeten. De functie van de verlichting (sfeer, veiligheid, inkom en oprit verlichten…) dicteert mee welke lampen en armaturen u kunt gebruiken.

Meestal wordt de bekabeling voor de buitenverlichting ondergronds gelegd, op een diepte van 60 cm. Onder een oprit legt u ze 80 cm tot n meter diep. Aftakdozen worden op gemakkelijk bereikbare plaatsen geplaatst. Voor de dikte van de kabels moet u rekening houden met onder meer het vermogen van de armaturen en de afstand van de kabel. Sommige kabels mag u boven de grond leggen. Voordeel van dit systeem is dat u de verlichting gemakkelijk kan verplaatsen. Neem uit veiligheidsoverwegingen kabels die voldoende dik zijn en in een PVC-buis zitten. Tuinverlichting werkt op laagspanning, op netspanning of op zonne-energie. Die laatste heeft een laag rendement en zal meestal slechts volstaan voor een paar uur licht per dag.

Laagspanning is voldoende voor sfeerverlichting, maar voor een gerichte verlichting is netspanning beter. Bij een zeer lage spanning is een transformator nodig, die bij de meeste toestellen al is ingebouwd. Buitenverlichting moet bestand zijn tegen temperatuurschommelingen, regen, sneeuw en vorst. Alle toestellen moeten vanzelfsprekend perfect waterdicht zijn. U kunt de verlichting bedienen met een klassieke schakelaar die u binnen of buiten installeert, of met afstandsbediening. U kunt de bediening ook combineren met een bewegingsmelder waardoor de lamp automatisch begint te branden als er iemand voorbijkomt, of met een lichtsensor waardoor ze in gang schiet zodra het begint te schemeren.

De lichtkarakteristieken zijn afhankelijk van de lamp die u kiest, het aantal lumen, de kleurweergave en de kleurtemperatuur. Als u lampen lang wil laten branden, zoekt u het best een energiezuinige oplossing, zoals spaarlampen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels