Turtelboom vervangt energiepremies door bonus voor totaalrenovaties, ‘onbegrijpelijk’ volgens SP.A

Energie

Vanaf 2017 zullen de energiepremies in Vlaanderen er heel anders uitzien. Verschillende individuele premies, bijvoorbeeld voor dakisolatie en glas, worden geleidelijk afgebouwd. Maar wie verschillende investeringen combineert in een zogenaamde 'totaalrenovatie' zal kunnen rekenen op een bonus tussen 1.250 euro en 4.750 euro. Onbegrijpelijk, vindt SP.A.

Het bestaande systeem van energiepremies is complex. Zo bestaan er bijvoorbeeld voor dakisolatie zes verschillende premies. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil dat aantal terugbrengen tot twee, zo kondigt ze aan.

Premies

Verder zullen de verschillende individuele premies worden aangepast. In de meeste gevallen gaat het om een afbouw. Zo worden de premies voor dakisolatie en glas vanaf 2017 afgebouwd.

‘We merken dat van uitstel vaak afstel komt. Daarom willen we met die geplande afbouw de mensen stimuleren nu die investering te doen. Als je ziet dat bijna één op de vijf daken nog niet is geïsoleerd, terwijl je het warmteverlies daarmee tot een derde kan terugdringen, is daar nog veel winst te rapen’, zegt Turtelboom.

Bij de glasisolatiepremie verdwijnt de premie voor dubbel glas. Enkel de premie voor superisolerend glas blijft bestaan. Ook de premies voor de muurisolatiepremie en voor zonneboilers gaan omlaag. De premie voor warmtepompen gaat dan weer omhoog omdat die wat ‘ondergewaardeerd’ was.

Totaalrenovaties

De meeste individuele premies gaan dan wel omlaag, maar om mensen aan te sporen verschillende werken te combineren komt er een bonus voor totaalrenovaties. Wie binnen een termijn van vijf jaar drie of meer investeringen uitvoert, zal een totaalrenovatiebonus krijgen.

Het bedrag hangt af van het aantal werken dat wordt uitgevoerd. Wie bijvoorbeeld zijn dak, glazen en muren aanpakt, zal 1.250 euro krijgen. Voor wie alle zeven mogelijke werken combineert, zal kunnen rekenen op 4.750 euro.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”nl”><p lang=”nl” dir=”ltr”>Modernisering energiepremies: inzetten op totaalrenovatie om lagere verwarmingsfactuur en betere woonkwaliteit te hebben. <a href=”https://twitter.com/hashtag/klimaat?src=hash”>#klimaat</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/parijs?src=hash”>#parijs</a></p>– Annemie Turtelboom (@ATurtelboom) <a href=”https://twitter.com/ATurtelboom/status/705746166131113984″>4 maart 2016</a></blockquote><script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

SP.A: ‘Onbegrijpelijk’

Oppositiepartij SP.A is niet te spreken over de plannen. ‘Minister Turtelboom kiest ervoor om enkel de vermogende Vlamingen te subsidiëren en dat is een minister van Energie onwaardig’, reageert parlementslid Rob Beenders.

Bouwen is reeds financieel een zeer zware kost, zegt Beenders. Volgens de socialist laat minister Turtelboom mensen die enkel budget hebben om gefaseerd en op termijn te investeren, in de kou staan. ‘Dit is onbegrijpelijk. De Vlaamse regering moet élke Vlaming stimuleren om te investeren in energie-efficiënte maatregelen zoals dakisolatie, muurisolatie of hoogrendementsglas, en niet alleen degenen die geld hebben voor een totaalaanpak. Zo niet gaan we net minder investeringen in isolatie krijgen’.

Energiearmoedeplan

Turtelboom kondigde ook aan dat de Vlaamse regering haar energiearmoedeplan – het allereerste in zijn soort – heeft goedgekeurd. Het plan komt er na overleg met de armoedeorganisaties.

Hoe wil de Open VLD-minister de strijd aangaan tegen de energiearmoede in Vlaanderen? Ze vertrekt van twee principes. De eerste bedoeling is om mensen aan te zetten om minder te verbruiken. ‘Want wie minder verbruikt, betaalt ook minder’, luidt het gezond verstand. Soms kunnen kleine ingrepen al een groot verschil maken, merkt minister Turtelboom op. ‘Vier gloeilampen vervangen door vier LED-lampen volstaat al om 50 euro per jaar te besparen’, klinkt het.

Maar vooral via structurele ingrepen valt nog grote winst te boeken. Zo is één op de vijf daken nog niet geïsoleerd terwijl het gebrek aan dakisolatie verantwoordelijk is voor een derde van het warmteverlies. Voor mensen met een laag inkomen is zo’n investering natuurlijk niet evident. Daarom zijn er voor hen specifieke instrumenten om toch te kunnen investeren in energie-efficiëntie. ‘Een combinatie van premies en goedkope renteloze leningen kan dit probleem verhelpen’.

Een tweede principe is om de schulden aan de bron aan te pakken. Zo wil ze maximaal vermijden dat mensen in een schuldenspiraal belanden. Duidelijke en verstaanbare facturen – nu zijn die vaak onbegrijpelijk – kunnen een eerste stap zijn. Maar een echte verbruiksmonitoring is een ‘echte noodzaak’. (Belga/KVDA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels