Tweede verblijf aan kust wordt fors duurder

Nieuws

Vier op de tien kustgemeenten hebben de taks op tweede verblijven fors verhoogd. De vastgoedmakelaars trekken aan de alarmbel.

Vier op de tien kustgemeenten hebben de taks op tweede verblijven fors verhoogd. En twee tot drie gemeenten overwegen de belasting volgend jaar in te voeren. De vastgoedmakelaars trekken aan de alarmbel. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

“Steeds meer eigenaars beginnen zich vragen te stellen”, zegt Dajo Hermans, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). “Als men de kusteconomie verder naar de vaantjes wil helpen, moet men de taksen nog verder verhogen.”

In totaal hebben zo’n 350.000 Belgen een tweede verblijf, van wie naar schatting 85.000 een residentie hebben aan de kust. Voor de kustgemeenten zijn deze twee verblijven een serieuze bron van inkomsten. Om hun (lege) schatkist te vullen, trekken vier gemeenten – Oostende, Koksijde, Blankenberge en Knokke-Heist- de taks op tweede verblijven fors naar boven. In Oostende betaalt men voor een residentie vanaf dit jaar 1000 euro aan taks. Dat is een stijging van 54 procent ten op zichte van het jaar ervoor.

Volgens het BIV gaan de gemeentebesturen uit van het cliché dat de eigenaar van tweede verblijven over het algemeen kapitaalkrachtig zijn. Een misvatting, zo blijkt uit een rondvraag bij 220 makelaars aan de kust. “Slechts een minderheid, 35 procent om precies te zijn, behoort tot de kapitaalkrachtigen”, aldus Dajo Hermans. “De grote meerderheid van de tweede verblijvers aan de kust zijn doorsneegezinnen voor wie een belastingverhoging met een paar honderd euro wel kan doorwegen in het budget.”

(Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels