Tweede woning fiscaal gunstiger dan eerste

Tweede woning fiscaal gunstiger dan eerste

niet importeren, Nieuws

De lening voor een tweede woning geeft een groter fiscaal voordeel dan die voor een eerste huis. Dat komt omdat de Vlaamse en federale fiscale regels niet matchen.

Sinds de zesde staatshervorming is de woon­bonus, de belastingvermindering waarop je recht hebt als je een hypothecaire lening afsluit voor het eigen huis, een regionale bevoegdheid geworden. Vlaanderen heeft als eerste regio van die bevoegdheid gebruik gemaakt en de woonbonus afgebouwd. Dat heeft het vreemde effect dat een lening voor een tweede huis een groter fiscaal voordeel oplevert dan de lening voor een eerste eigen woning. Dat besluiten Lieven Van Belleghem, fiscaal docent, en Jef Wellens, belastingconsulent bij Wolters Kluwer.

Lees hier de bijdrage van Jef Wellens op MoneyTalk: “Meer belastingvoordeel voor tweede woning

Die lening voor een tweede huis, waarin de eigenaar niet zelf woont, is immers een federale bevoegdheid gebleven. En de regering-Michel heeft de spelregels (nog) niet veranderd. Dat maakt dat iemand die leent om een tweede huis te kopen en vervolgens te verhuren, een groter voordeel heeft dan iemand die leent om zijn eigen huis te kopen of te bouwen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels