Uil biedt Siemens inspiratie voor stille windturbine

Energie

Windturbines kunnen voortaan een pak geruislozer draaien. Siemens liet zich daarvoor inspireren door de geruisloze vlucht van een uil.

De Duitse industriereus Siemens beperkt de geluidsproductie van zijn nieuwe windturbine SWT-3.3-130LN tot 104,9 decibel. Dat kan enerzijds door een verbeterde aerodynamische positie van de rotorbladen, anderzijds door een toevoeging van een getande rand.

Achterkant van uilenvleugels

Voor dat laatste aspect, dat de naam DinoTail Next Generation meekreeg, lieten de ingenieurs zich inspireren door de achterkant van uilenvleugels. Die heeft een gelijkaardige getande structuur. Zo ontstaan geen luchtturbulenties, waardoor de uil een stille vlucht heeft en zijn prooi ongemerkt kan benaderen.

Siemens stelde de turbine voor op de beurs WindEnergy Hamburg. Tests lieten vorig jaar al zien dat de nieuwe turbine sneller kan draaien en dus meer energie produceren zonder meer geluid te maken.

Energie opslaan

Vorige week maakte Siemens ook bekend dat het een nieuwe oplossing heeft om energie uit windmolens op te slaan. De veelbelovende technologie is niet alleen goedkoop, maar ook efficiënt en relatief snel inzetbaar.

De overtollige elektriciteit wordt omgezet in hitte en opgeslagen in rotsmassa die onder een thermische isolatielaag opgeslagen ligt. Wanneer er veel stroom nodig is, wordt de warmte via een stoomturbine terug omgezet in elektriciteit. (IPS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels