Uitbouwproject? Laat het licht binnen!

Uitbouwproject? Laat het licht binnen!

Ramen, deuren en poorten

Uit officiële statistieken blijkt dat er sinds 2007 meer renovaties dan nieuwbouwprojecten zijn. Stel de vraag maar eens aan architecten... die zullen deze trend bevestigen! Zij voeren steeds meer renovaties uit.

De bestaande woonruimte vergroten is een teken van de tijd. En raad eens? In 50 % van de gevallen wordt een aanbouw gebruikt om een nieuwe keuken te installeren.

Meer ruimte, meer licht

We zijn vaak verknocht aan onze woning, aan onze woonruimte, aan onze omgeving. Het idee om de beschikbare woonruimte maximaal te benutten is vaak een voorrecht. En de beste oplossing bestaat erin om een uitbouw te creëren om de bewoonbare oppervlakte te vergroten.

En bij het vergroten van de oppervlakte is het essentieel om van in het begin rekening te houden met de natuurlijke lichtinval. De onmisbare grote ramen, erg handig om naar de tuin of het terras te gaan, volstaan meestal niet om het probleem van het licht op te lossen. Dit aspect wordt vaak onderschat. In de uit- of aanbouw blijven sommige hoekjes soms donker… en dat is jammer! Als je weet dat we 90 % van onze tijd binnen doorbrengen, begrijp je het belang van een lichte leefruimte.

De onmisbare ramen volstaan meestal niet meer om het probleem van het licht op te lossen.

Licht, bron van leven en energie

Het is geen geheim: daglicht zorgt voor een goed humeur en de lijst met voordelen op het menselijk organisme is lang. Daglicht speelt een fundamentele rol in ons mentaal en fysiologisch evenwicht. Het verbetert de concentratie, stimuleert de eetlucht, verlicht stress en regelt de slaap.

Ja, natuurlijk licht is essentieel voor onze biologische klok die een direct effect heeft op ons welzijn. Daglicht stimuleert de aanmaak van cortisol: dit ‘positieve stresshormoon’ zorgt ervoor dat je je goed voelt bij het wakker worden. Omgekeerd gaat daglicht de aanmaak tegen van melatonine, het slaaphormoon dat het natuurlijke slaap-waakritme regelt. Als we te weinig licht en zon krijgen, dreigt een vitamine D-tekort.

Natuurlijk licht is essentieel voor onze biologische klok.

Welk antwoord op het tekort aan licht?

Om dit gebrek aan licht op te vangen, zorg je best voor lichtinval via het dak! Meestal is dat bij een uitbouw een plat dak, maar het is ook belangrijk om licht binnen te laten in de ruimtes onder een schuin dak.

Welk project je ook realiseert, wij raden aan om reeds voor de start van de uitbreidingswerken voldoende plaats voor dakvensters in te plannen… dit is goedkoper dan wanneer je achteraf opnieuw moet beginnen.

Een zenitale lichtinval zorgt ook voor een gevoel van ruimte

Zonder zenitaal licht bestaat bij een aanbouw het risico dat het centrale gedeelte van de woning donkerder wordt. We hebben de neiging om het te vergeten, maar natuurlijk licht via ramen neemt af hoe verder je je ervan verwijdert. Een zenitale lichtinval via een platdakvenster is de ideale oplossing. Zenitaal licht maximaliseert de lichtinval in uw woning en zorgt ervoor dat het licht in huis optimaal wordt verdeeld, maar creëert tegelijkertijd een ongelofelijk gevoel van ruimte!

Oplossingen op maat

VELUX is marktleider en de specialist in het creëren van een betere leefomgeving door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. De groep VELUX is al 50 jaar gevestigd in Waver en biedt passende en unieke oplossingen voor elke woning en elke uitbouw. Het volledige productgamma van VELUX voor schuine en platte daken is ontwikkeld om daglicht centraal te laten binnendringen in het hart van elke leefruimte.

Meer info? www.velux.be/nl/uitbouw

In samenwerking met Velux

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels