Bekijk de galerij

Uitgepuurd lijnenspel

Nieuwe appartementen en loften

Van onoverzichtelijke hokjeskantoren tot een rustgevende loft.

KRACHTLIJNEN1. De uitgepuurde belijning brengt rust in de woning. 2. Een evenwicht tussen openheid en geborgenheid dankzij de weinige nieuwe binnenwanden en een pivoterende scheidingswand tussen dag- en nachtzone. 3. De circulatie is opgebouwd langs twee assen wat zorgt voor een logische indeling en openheid mogelijk maakt. 4. Het evenwicht tussen het strakke interieur en de klassieke elementen. 5. Het magnifieke zicht op Antwerpen van op het dakterras en het balkon.

INTERIEURARCHITECTArjaan De Feyter

Enkele jaren geleden kreeg Arjaan De Feyter de uitdaging om een oubollige kantoorruimte met dakterras om te bouwen tot een rustgevende en comfortabele woonomgeving. In samenwerking met Tom De Meester creëerde hij een tijdloos en strak concept voor de 265 m² grote ruimte. De functionaliteit van het ontwerp en het respect voor het bestaande gebouw springen het sterkst in het oog.

De Feyter kleedde het kantoorgebouw volledig uit tot op de draagstructuren. Zo kon hij de hoge plafonds maximaal bewaren – alle technieken werden hier geweerd en in de wanden weggewerkt – om het rustgevende karakter van de ruimte te versterken.

Twee assen

In deze naakte structuur bracht de interieurarchitect twee assen – 2,50 meter breed – waarop de hele indeling gebaseerd is. Een eerste as loopt van de inkom naar het balkon. Loodrecht hierop staat een tweede circulatieas die het dag- met het nachtgedeelte verbindt. Om de openheid in de penthouse te vrijwaren, was Arjaan De Feyter erg zuinig met nieuwe wanden.

Zo zijn er geen muren tussen de leefruimtes en de circulatieas tussen het nacht- en daggedeelte. Met twee pivoterende deuren – opgevat als architecturale elementen – kan het nachtgedeelte van de dagzone worden afgescheiden. Zo kunnen de gebruikers ondanks de openheid van de loft toch de nodige geborgenheid creëren.

DakterrasEen opmerkelijk gegeven in de woning is het bureau. Het is als het ware een functioneel architecturaal beeldhouwwerk met een dubbele functie. Het meubel in wengé doet immers ook dienst als bordes van de trap. Het contrasteert met de witte trap in carraramarmer. De trap in carraramarmer bij het bureau geeft via een structuur van cederhout en glas toegang tot een ruim dakterras.

Ook dit volume werd in zijn geheel geprefabriceerd en met een kraan op het dakterras geplaatst. Het terras nabij het volume wordt als het ware omarmd door een glazen scherm waardoor een optimaal zicht over de stad verzekerd blijft. Naast het terras werd ook nog een daktuin aangelegd. Het penthouse zelf is overigens langs twee zijden volledig omgeven door een balkon annex terras. Ook van hieruit zijn alle torens en bekende bakens van Antwerpen zichtbaar.

Tim Vanhove/habitos.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels