Uitschuifbare trappen

Uitschuifbare trappen

Nieuws, Trappen en liften

Een uitschuifbare trap neemt geen plaats in beslag, behalve wanneer u hem uit het plafond laat neerdalen.

Een uitschuifbare trap, ontworpen als verbindingselement voor ruimtes die slechts occasioneel worden betreden (zolder en dergelijke), bestaat uit één, twee of drie delen.

Het eerste hangt vast aan het luik en de volgende, uitschuifbare delen glijden op wieltjes of worden ontplooid tot ze het vloerniveau bereiken.

Een uitschuifbare trap in twee delen vereist meestal een beetje vrije ruimte op zolder, waar u het mobiele gedeelte (vaak iets langer dan het vaste deel) kwijt kan.

De aan elkaar bevestigde elementen van een uitschuifbare trap uit drie delen hebben ongeveer dezelfde lengte, zodat ze over elkaar plooien in de cassette van het luik en niet verder uitsteken.

Materialen en structuur

Een uitschuifbare trap wordt meestal vervaardigd uit een houtsoort als den (voor de structuur) en beuk (voor de treden).

De treden zijn 45 tot 60 cm breed en 10 tot 15 cm diep. De minimale dikte van houten trapwangen bedraagt 25 mm, terwijl de treden 20 mm zijn.

Er bestaan ook versies in aluminium, wat de trap lichter en handelbaarder maakt. De maximale traphelling bedraagt 60°. Sommige modellen worden voorzien van een reling, al zijn die minder frequent.

Het toegangsluik

Een toegangsluik tot de zolder moet luchtdicht zijn afgewerkt. Het gaat om een scharnierend paneel, veelal in multiplex, dat u bedient met behulp van een stok met een haak die met de trap wordt meegeleverd.

Het paneel, dat de trap draagt en aanlevert, is meestal voorzien van een dik vast kader.

Het luik valt helemaal open en wordt in die stand gehouden door twee beweegbare metalen stangen die aan het kader worden vastgemaakt.

Wordt de trap omhoog gehaald, dan past het paneel in zijn cassette. Het wordt dicht gehouden met behulp van een vergrendeld slot.

Sommige uitschuifbare modellen kunnen automatisch worden bediend. Zorg ervoor dat u het luik nog handmatig kan openen en sluiten in geval van elektriciteitspanne.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels