‘Uitzonderlijk hoog aantal faillissementen in de bouw’

Nieuws

Nooit eerder waren er zoveel faillissementen in een februarimaand in de bouwsector. Het aantal faillissementen in Vlaanderen is dit jaar met 14 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Bouwunie.

Nooit eerder waren er zoveel faillissementen in een februarimaand in de bouwsector. Dat blijkt uit cijfers die Graydon net bekendmaakte. Het aantal faillissementen in Vlaanderen is dit jaar met 14 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien steeg het aantal verloren jobs ten gevolge van die faillissementen met 54 procent. Uit de cijfers van Graydon blijkt verder dat het vooral de bouwnijverheid en de kleinhandel zijn die worden getroffen. Dat meldt Bouwunie

“Het hoge aantal faillissementen in de bouwsector verwondert ons niet aangezien de regering eind 2011 heel wat steunmaatregelen voor de bouw schrapte of liet uitdoven, wat onmiddellijk effect ressorteerde op de bouwactiviteit”, aldus Bouwunie.

Bovendien zien de Vlaamse bouwbedrijven zich ook geconfronteerd met een toename van de oneerlijke concurrentie. De samenloop van deze factoren gaf heel wat bouwbedrijven de doodsteek.

Bouwunie roept dan ook op aan de regering om de (ver)bouwer opnieuw investeringsstimuli te geven. “In de eerste plaats pleiten we voor een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw van een woning in heel België én voor de invoering van sterke stimuli om woningen en gebouwen energiezuinig te maken en te voorzien van het noodzakelijke basiscomfort. Daarnaast zijn maatregelen om het zwartwerk, de sociale dumping en andere vormen van oneerlijke concurrentie in te dijken, nu meer dan ooit noodzakelijk voor de bouwsector.” (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels