Uw buitenmuren waterdicht maken?

Gevelbekledingen

Niet alleen in oude gebouwen maar ook in nieuwbouwprojecten zorgen poreuze bakstenen soms voor vochtproblemen. Om daaraan te verhelpen, kunt u opteren voor een vochtwerende behandeling.

Poreuze bakstenen en metselvoegen vertonen ontelbare kleine gaatjes in hun structuur. Door de blootstelling aan wind en regen vullen die gaatjes zich na verloop van tijd met water. Dat kan leiden tot diverse problemen.

Problemen

Door de daling van de buitentemperatuur in de winter kan het in de gaatjes aanwezige water bevriezen en dus gaan uitzetten. Die uitzetting kan barstjes veroorzaken aan het oppervlak van het metselwerk of de voegen.

Anderzijds kan het water in het metselwerk van de schoorsteentop via de bakstenen tot onder het dak doordringen. Is het onderliggende vertrek een geventileerde zolderkamer, dan blijven de gevolgen beperkt. De verluchting op zolder zal het metselwerk doen uitdrogen. In het andere geval is de kans op schade groter: de bepleistering en de verf op muren kan blazen gaan vertonen en afbladderen.

Wordt u met dergelijke problemen geconfronteerd, laat u dan adviseren door een vakman die de oorzaak kan opsporen. Zo kunt u bepalen welke ingreep (of ingrepen!) zich opdringt. In heel wat gevallen kan het aanbrengen van een vochtwerende pleisterlaag uitkomst bieden.

Vochtwerende producten

We onderscheiden capillaire en niet-capillaire middelen. Ze worden ofwel met een borstel aangebracht ofwel verstoven tot het metselwerk verzadigd is. De eerste groep van producten blokkeert het vocht, maar laat de muur ademen. Dat is bij de tweede groep niet het geval, en dus moet u toezien op een goede ventilatie van de spouw om vocht dat eventueel achter de bakstenen achterblijft, te laten opdrogen.

We kunnen tevens een onderscheid maken tussen vochtwerende producten op basis van solventen en die op basis van een wateroplossing. Het voordeel van de eerste is hun korte droogtijd, al kunnen ze enkel op droge muren worden aangebracht. Ze zijn brandbaar en niet te gebruiken in het geval van nieuwe voegen of vers beton. Ze zijn wél goedkoper en geschikt voor reeds behandelde muren.

Maak in het gebruik van vochtwerende producten een doordachte keuze in functie van het te behandelen probleem en het type metselwerk en de voegen. Vergeet niet : doet u hiervoor een beroep op een gespecialiseerde firma, dan wordt u een garantieperiode van vijf tot tien jaar geboden. Een niet te verwaarlozen voordeel!

Toch verlost een behandeling u niet voor altijd van uw vochtproblemen: u zal ze na verloop van tijd moeten herhalen.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels