Uw huis is veel minder waard dan u denkt

Uw huis is veel minder waard dan u denkt

Immo, Nieuws

Er zijn vier factoren die verklaren waarom de officiële statistieken de werkelijke waarde van huizen niet goed weerspiegelen.

De officiële statistieken geven geen correct beeld weer van de woonprijzen. Vier factoren spelen daar een belangrijke rol bij, meldt De Volkskrant.

Wat niet verkocht wordt, telt niet mee

Huizen die maar niet verkocht geraken of sterk afgeprijsd zijn, tellen niet mee in de statistieken. Villa’s waarvan plots de prijs enkele tienduizenden euro’s daalt, zijn geen uitzondering. Het probleem is hier dat veel van de huizen met de sticker ‘sterk in prijs verlaagd’ helemaal niet verkocht worden.

De minst populaire woningen spelen in de statistieken dus amper een rol. De gemiddelde huizenprijs wordt grotendeels bepaald door de populairste woningen op de markt. Mooie gezinswoningen in een goede staat die op gunstige plekken liggen, bij grote steden of in populaire wijken.

De prijsdruk op de impopulaire woningen is intussen zo groot, dat veel mensen die hun huis niet verkocht krijgen, het uiteindelijk van de markt afhalen.

Dalende prijzen op veilingen

Een mooie indicatie voor de waardeontwikkeling van huizen is het bedrag dat het op de veiling opbrengt. Daar worden alle huizen onder de hamer gebracht die met spoed verkocht moeten worden. De veiling is altijd al relatief goedkoper, omdat de prijs er wordt bepaald door een select gezelschap van professionele handelaren. Maar het afgelopen jaar is het verschil nog veel groter geworden.

‘Een jaar geleden werd een goed onderhouden woonhuis in een populaire buurt nog geveild voor 60 tot 70 procent van de prijs waarvoor vergelijkbare woningen in de buurt te koop stonden. Nu ligt dat rond de 40 procent’, weet Jan Bruin. Bruin was jarenlang bij diverse banken belast met de analyse van woningprijzen.

Dat is een schokkend cijfer, vindt de Delftse hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Het is volgens hem veelzeggend voor de waarde van vergelijkbare woningen die met een bordje in de tuin al maanden wachten op een koper. ‘Die ligt waarschijnlijk dus ver onder de vraagprijs.’

Onevenwicht

Terwijl de prijzen officieel rustig dalen, neemt het aanbod van koopwoningen juist explosief toe. De onbalans tussen vraag en aanbod bewijst dat de markt nog lang niet op een evenwichtsniveau zit.

Pas als een evenwicht nadert, kunnen prijzen weer stijgen, stelt hoogleraar Boelhouwer. ‘Nu is het zo dat een daling van de huizenprijs nieuwe dalingen uitlokt. Mensen durven niet te kopen, omdat ze vrezen dat ze vast komen te zitten in hun huis. Doordat niemand durft te kopen, gaan de prijzen nog verder dalen.’

Lenen wordt steeds moeilijker

Het bedrag dat mensen kunnen lenen om een huis te lenen, is de belangrijkste voorspeller voor de woningprijs. De hypotheekregels zijn de afgelopen jaren aanzienlijk strenger geworden en er wordt in de toekomst een stijging verwacht van de hypothecaire rentevoet .

Daarbovenop wordt de fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten zoals die nu bestaat, vanaf 2014 afgeschaft. De bevoegdheid wordt overgeheveld naar de deelstaten, maar die hebben nog geen concrete maatregelen genomen.

Dat zijn maatregelen die zwaar drukken op het maximale bedrag dat iemand voor een huis kan betalen. Daardoor dalen dus de huizenprijzen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels