Uw plat dak isoleren

Uw plat dak isoleren

Isolatie

Om een plat dak te isoleren, wordt de voorkeur gegeven aan een 'warm dak', een 'omgekeerd dak', of de combinatie van beide. Een 'koud dak' - met isolatie langs de binnenkant - wordt sterk afgeraden omwille van het grote risico op condensatie.

Warm dak

In het geval van een warm dak wordt de isolatie op de dakvloer aangebracht, zonder lucht tussen de lagen. Het geheel wordt afgedekt met een dichtingsmembraan. Een ballastlaag is niet noodzakelijk, aangezien de dichtingslaag en het isolatiemateriaal mechanisch kunnen worden bevestigd of verlijmd. Meestal wordt tussen de isolatie en de dakvloer een dampscherm geïnstalleerd.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak wordt de isolatielaag – net als bij een warm dak – boven de dakvloer gelegd. In dit geval echter wordt de afdichting niet boven maar onder de isolatie voorzien. De isolatie moet dan ook waterbestendig zijn en een ballastlaag is noodzakelijk. Het systeem is niet bruikbaar indien de dakvloer te licht uitvalt.

Gecombineerd dak

Het gaat om een hybride oplossing die het midden houdt tussen een warm en een omgekeerd dak. De isolatie wordt in twee lagen gelegd, gescheiden door een dich-tingsmembraan dat het isolatiemateriaal beschermt. Soms wordt een dampscherm tussen de dakvloer en de isolatielaag geplaatst. Ballast is noodzakelijk.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels