Uw vragen beantwoord over houten buitenschrijnwerk

Nieuws

Volgens het nationale houtinformatiecentrum Belgian Woodforum, zijn houten ramen en deuren aan een revival bezig, maar zijn er nog steeds misverstanden. Zij beantwoorden daarom de drie meest gestelde vragen over houten buitenschrijnwerk.

1.Hoe kies je de geschikte houtsoort voor houten buitenschrijnwerk?

Houten buitenschrijnwerk moet tegen een stoot kunnen. Houten ramen, deuren en garagepoorten hebben het hard te verduren door directe blootstelling aan weer en wind, vocht en fikse temperatuurschommelingen. Daarom moet de gebruikte houtsoort over een voldoende hoge duurzaamheid, dimensiestabiliteit (vormvastheid) en sterkte beschikken.

Houtsoorten worden op basis van hun natuurlijke duurzaamheid onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame houtsoorten. Houtsoorten die in klasse V vallen zijn niet duurzaam. Voor het vervaardigen van buitenschrijnwerk dat een leven lang meegaat, adviseert Belgian Woodforum houtsoorten van klasse I, II of III.

Tip: het vochtgehalte van hout voor buitenschrijnwerk moet bij verwerking tussen 12 en 18% liggen.

2.Hoe onderhoudsvriendelijk is houten buitenschrijnwerk?

Het onderhoud van houten ramen en deuren is rechtstreeks afhankelijk van de manier waarop het hout wordt afgewerkt. Om het hout doeltreffend te beschermen tegen uv-straling en vocht, en het onderhoud tot een minimum te herleiden, wordt de geïntegreerde afwerking aanbevolen. Bij deze duurzame afwerkingsmethode wordt het hout in een professionele spuitinstallatie met milieuvriendelijke watergedragen producten tot in de kleinste, zichtbare en onzichtbare, hoekjes afgewerkt met een grondlaag en vervolgens met een of meer bijkomende afwerkingslagen dekkende verf of transparante beits.

Geïntegreerd afgewerkt houten buitenschrijnwerk is klaar voor plaatsing en vraagt geen onderhoud gedurende een periode tot 10 jaar of zelfs langer. Zijn de ramen en deuren na vele jaren aan onderhoud toe, dan volstaat één laag om het onderhoudsinterval weer met vele jaren te verlengen

3. Is houten buitenschrijnwerk een ecologische keuze?

Hout onttrekt als enige hernieuwbare grondstof koolstofdioxide (CO2) aan de atmosfeer en draagt zo rechtstreeks bij tot de vertraging van het broeikaseffect. 1 m³ hout fixeert 0,9 ton CO2 uit de lucht en houdt dit gedurende zijn volledige levensduur vast. In een gemiddelde woning zit 1,25 m³ gezaagd hout voor buitenschrijnwerk verwerkt. Concreet betekent dit 1,125 ton opgeslagen CO2 in de houten ramen en deuren.

Op het einde van hun levensduur kunnen houten ramen en deuren gerecycleerd worden voor de productie van bijvoorbeeld spaanplaat of als groene brandstof benut worden.

Als het op energiebesparing aankomt, is superisolerend houten buitenschrijnwerk in combinatie met superisolerende beglazing een topper. Het warmteverlies via de houten profielen is minimaal. Hout bezit van nature een hoge thermische isolatiewaarde, wat het risico op koudebruggen en condensatie uitsluit en bijdraagt tot een aangenaam woonklimaat. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels